Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
16.03.2022 09:30

Mladí autori sa môžu prihlasovať do najstaršej literárnej súťaže


Ilustračná snímka: (tasr).


Mladí autori môžu prihlasovať svoje práce do súťaže Literárny Kežmarok. V poradí 57. ročník najstaršej autorskej literárnej súťaže pre deti a mládež na Slovensku bude venovaný 200. výročiu narodenia Janka Kráľa, 210. výročiu narodenia Sama Chalupku a štúrovcom v Kežmarku.


Ambasádorkou sa na tento rok stala slovenská herečka Lucia Hurajová. Informovala o tom hovorkyňa mesta Kežmarok Barbora Sosková.

Literárna súťaž, ktorú vyhlasuje mesto Kežmarok a Slovenská národná knižnica, je určená žiakom základných a stredných škôl na Slovensku i v zahraničí. "Je to pre mňa pocta. Literárny Kežmarok považujem za prestížne podujatie, v rámci ktorého sa mladé talenty majú šancu prejaviť, navzájom sa spoznať a niečo sa aj naučiť. Súťaže takéhoto charakteru majú obrovský význam," uviedla Hurajová.

Práce bude aj tento rok hodnotiť odborná porota, ktorú povedú spisovatelia Daniel Hevier a Monika Kompaníková, víťazi Literárneho Kežmarku z minulých ročníkov a ďalší. Uzávierka je 30. júna, svoje poetické a prozaické výtvory môžu mladí autori posielať v niekoľkých kategóriách, od druhého ročníka základných škôl až po maturantov. Vlani bolo do súťaže prihlásených 508 prác od 230 autorov z celého Slovenska.

"Vyhodnotenie výsledkov spojené s bohatým sprievodným programom, tvorivými dielňami pre ocenených i ďalších prihlásených účastníkov a odborným seminárom sa uskutoční v Kežmarku na prelome septembra a októbra," uzatvára Sosková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2019
Enviromesto 2019 je Kežmarok
Laureátom súťaže ENVIROMESTO 2019, ktorej hlavným cieľom je oceniť a zviditeľniť mestá aktívne uplatňujúce environmentálnu politiku nielen vo svojich rozvojových dokumentoch, ale najmä v reálnom živote,sa stal Kežmarok.
viac
11.01.2022
Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko
V októbri 2021 Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky vyhlásilo jubilejný, v poradí už 30. ročník celoslovenskej literárnej súťaže s medzinárodnou účasťou. Rád píšeš? Rád slohuješ? Rád vymýšľaš príbehy či skladáš básne? Potom je práve pre teba určená táto literárna súťaž.
viac
06.04.2022
Mladí výtvarníci môžu opäť získať podporu v súťaži Maľba
Organizátori umeleckej súťaže Maľba otvárajú 17. ročník podujatia. Mladí umelci, ktorí sa venujú výtvarnému médiu maľby, môžu svoje aktuálne diela prihlasovať do 15. júna. Za organizátorov o tom informoval Tomáš Turčan.
viac
08.12.2022
Kežmarok sa stal najlepším európskym mestom športu do 25 000 obyvateľov
Mesto Kežmarok bolo ocenené ako "The Best European Town of Sport 2022", titul si zástupcovia samosprávy boli prevziať tento týždeň na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %