Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
31.07.2023 03:20

Mestu chýbajú viacerí lekári, získať však chce stomatológa


Ilustračná snímka: (tasr).


V meste Dudince v Krupinskom okrese chýbajú viacerí lekári, samospráva však plánuje získať pre svojich obyvateľov stomatológa. Povedal to primátor Dušan Strieborný s tým, že plánuje využiť dotačný program Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).


Ako ďalej uviedol, jeden zubný lekár je v Dudinciach, sídli však v jednom z kúpeľných domov. "Máme k dispozícii priestory po zubárke, ktorá išla asi pred štyrmi rokmi do dôchodku. Vedeli by sme poskytnúť aj byt," objasnil.

Poznamenal, že v Dudinciach v súčasnosti ordinujú dvaja všeobecní lekári pre dospelých. Chýba však pediater, a to primátor považuje za celoštátny problém. "Jedného sme mali, bol na zastupovanie, vrátil sa však späť do Horných Semeroviec do Levického okresu. Časť pacientov išla s ním, niektorí chodia s deťmi do Krupiny," spresnil. Konštatoval, že vyštudovaní mladí lekári si pre svoje pôsobenie hľadajú väčšie mestá, kde žije viac obyvateľov. "Dostať do tohto regiónu pediatra je náročné. Ťažko povedať, koľko by si tu našiel klientov a akú by mal spádovú oblasť," zdôraznil s tým, že do Dudiniec chodí dvakrát do týždňa gynekologička.

Hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková potvrdila, že v okrese Krupina podľa mapy minimálnej dostupnosti spomedzi špecialistov chýba najviac pneumológ. "V porovnaní s minimálnou sieťou tu chýbajú traja pediatri a tiež traja lekári pre dospelých," reagovala.

Kraj zdôrazňuje, že lekárov potrebujú aj ďalšie okresy, a to nielen detských a všeobecných, ale i špecialistov. Rozbehol preto aj letákovú kampaň v lekárňach vybraných sietí. Podotýka, že sa zameriava i na končiacich študentov medicíny. Tým ponúka výhody pri využití rezidentského programu ministerstva zdravotníctva v kraji a následnom nástupe do krajskej ambulancie.

Hľadajú aj pediatra do Detvy. Od začiatku júla totiž pozastavili svoju činnosť dve pediatrické ambulancie pod Poľanou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2020
Tisovec chce vytvoriť centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti
Zriadenie centra integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS), v ktorom by pôsobili všetci lekári v meste, je jedným zo zámerov mesta Tisovec. S týmto cieľom sa uchádza o dotáciu v rámci výzvy Ministerstva zdravotníctva SR, z ktorej by mohlo získať nenávratný finančný príspevok do 700-tis. eur.
viac
11.02.2021
Župa začala s náborom zdravotníkov pre očkovacie centrá
Pomôžte poraziť pandémiu COVID-19 – obracia sa Banskobystrický samosprávny kraj na lekárov a sestry, ktorých hľadá pre krajské očkovacie centrá. Zdravotníci, ktorí majú záujem s čo najrýchlejším zaočkovaním širokej verejnosti pomôcť, sa môžu od včera registrovať na webe kraja.
viac
21.02.2023
BBSK čoskoro začne s obnovou SOŠ v Tornali, získal na ňu vyše 2,5 milióna eur
Strednú odbornú školu (SOŠ) v Tornali čaká rozsiahla modernizácia, Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý je jej zriaďovateľom, získal na tento účel dotáciu vo výške viac ako 2,5 milióna eur.
viac
24.07.2023
Mesto plánuje vybudovať svoje zariadenie pre 40 seniorov
Mesto Dudince v Krupinskom okrese aj naďalej plánuje vybudovať svoje zariadenie pre seniorov. Sídliť bude v bývalom doškoľovacom stredisku, ktoré získalo od štátu za euro. Povedal to primátor mesta Dušan Strieborný.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %