Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
14.02.2022 01:25

Mestskú tržnicu prebudujú na regionálnu, začalo sa s prvou etapou


Na snímke základný kameň projektu regionálnej tržnice v Kežmarku 14. februára 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Mestskú tržnicu v Kežmarku chcú postupne prebudovať na regionálnu. V pondelok začali s realizáciou prvej etapy projektu, ktorý ráta s revitalizáciou celého územia pri hlavnej ceste vrátane parku a parkoviska.


Prednostka tamojšieho mestského úradu Jela Bednárová uviedla, že náklady na úvodnú časť projektu sú na úrovni 270.000 eur, pričom 80.000 eur získala radnica cez Miestnu akčnú skupinu zo zdrojov Integrovaného regionálneho operačného programu.

„V rámci prvej etapy sa vybuduje jeden samostatný objekt hneď vedľa autobusovej zastávky, kde budú umiestnené prevádzky. Stromy, ktoré sú v parku, boli podrobené dendrologickému prieskumu a nevyhovujúce nahradí nová hodnotná výsadba. Okrem toho pribudne v parku fontána a sedenie,“ priblížila Bednárová.

Práce by mali podľa zmluvy trvať pol roka, zhotoviteľ však ráta aj so skorším ukončením. V parku sa v rámci iného projektu v tomto roku zrekonštruujú aj chodníky a prístupové komunikácie.

V budúcnosti sa ráta aj s prestavbou existujúcej externej tržnice. Na jej mieste by mal vzniknúť čiastočne zastrešený objekt, kde by svoje výrobky a potraviny ponúkali celoročne najmä lokálni dodávatelia, producenti či pestovatelia. Primátor Kežmarku Ján Ferenčák odhaduje, že len táto časť si vyžiada ďalších viac ako 600 000 eur. „Momentálne nemáme dostatok prostriedkov, aby sme zrealizovali celý projekt aj vrátane parkoviska. Snažíme sa preto ísť postupne, začali sme revitalizáciou parku, kde vzniknú aj menšie stánky. Cieľom je, aby tu svoje výrobky mohli predávať miestni menší producenti, resp. výrobcovia z okolia maximálne do 50 kilometrov od Kežmarku,“ priblížil Ferenčák. Realizácia ďalších etáp podľa neho závisí od vyhlásených výziev v rámci eurofondov či úspešnosti žiadosti pri inom type financovania z externých zdrojov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2017
Mesto Kežmarok vstúpilo do nového roka bez úverov
Kežmarskej radnici sa v roku 2016 podarilo ušetriť dostatočné zdroje na doplnenie rezervného fondu a koncom decembra splatila zostatok jej jediného bankového úveru.
viac
20.01.2017
Hlavné mesto začína stavať prvé náhradné nájomné byty
Hlavné mesto SR Bratislava už v najbližších dňoch začne s výstavbou náhradných nájomných bytov pre nájomcov z reštituovaných bytov. Prvých 68 bytových náhrad sa bude stavať v lokalite Pri kríži v mestskej časti Dúbravka.
viac
12.10.2017
Začala sa výstavba cyklotrasy v Strážkach, v pláne je aj bike park
Mesto Spišská Belá začalo v týchto dňoch s výstavbou cyklotrasy do Kežmarku v mestskej časti Strážky. Ide o úsek dlhý niečo cez dva kilometre a vedie od štrkoviska v Strážkach cez kaštieľ Strážky, až po začiatok panelového chodníka na začiatku Strážok v smere na Spišskú Belú.
viac
22.03.2023
Obec vybuduje novú tržnicu, získala na ňu vyše 65 000 eur
Obec Muráň v okrese Revúca plánuje vybudovať novú tržnicu, organizovať tu chce rôzne regionálne trhy či jarmok. Na tento účel získala z európskych zdrojov vyše 65 000 eur. Uviedol to starosta obce Roman Goldschmidt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %