Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
29.12.2022 08:25

Mestské zastupiteľstvo bude v piatok opäť rokovať o poplatkoch za odpad


Ilustračná snímka.


Košickí mestskí poslanci sa v piatok (30. 12.) zídu na ďalšom mimoriadnom zasadnutí. Jediným ohláseným bodom na prerokovanie bude návrh na zvýšenie poplatkov za komunálny odpad.


Primátor mesta Jaroslav Polaček sa tak na tretíkrát v priebehu decembra pokúsi zámer presadiť.

Zmena Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady na území mesta neprešla na riadnom zasadnutí zastupiteľstva 15. decembra ani na mimoriadnom zasadnutí 22. decembra.

"Rozdiel medzi príjmami a výdavkami bez úpravy sadzieb poplatku za komunálny odpad by predstavoval stratu vo výške cca 7,4 milióna eur. Vychádzajúc z týchto skutočností navrhujeme upraviť sadzbu poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady tak, aby výnos z poplatku pokryl výdavky na jeho likvidáciu, respektíve aby sa celkom minimalizoval rozdiel medzi príjmami a výdavkami," uvádza mesto v dôvodovej správe. Zmeniť sadzby dane je pritom možné len k 1. januáru zdaňovacieho obdobia.

Návrh obsahuje zvýšenie paušálneho poplatku v prepočte na osobu a rok z 36,86 na 59,86 eura. Pri množstvovom zbere, spravidla pre rodinné domy, by to bolo zvýšenie zo 160,16 na 228,80 eura na rok. Pri kontajneri o objeme 1100 litrov s vývozom jedenkrát týždenne pre právnické osoby by bol nový poplatok 2288 eur ročne.

Zníženie poplatku na polovicu sa týka ľudí nad 62 rokov, držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, prevažne alebo úplne bezvládnych osôb či ľudí v hmotnej núdzi.

"Neviem, ako bude vyzerať nasledujúce obdobie. Výpadok v rozpočte nielen z dôvodu štátu, ktorý veľmi silno zasiahol do samospráv, je v Košiciach 34 miliónov eur. Ak si k tejto sume prirátame ďalších približne šesť až sedem miliónov eur za komunálny odpad, sú to šialené čísla, ktoré nám budú chýbať. Istým spôsobom to bude mať vplyv na kvalitu služieb, ktoré Košičanom dávame," uviedol Polaček po neschválení návrhu 22. decembra. Pripomenul pritom, že mesto začne rok 2023 v rozpočtovom provizóriu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2016
Košice môžu mať až 10 rokov garantovanú cenu za odpad
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach sa budú na decembrovom zasadnutí zaoberať prevodom 29 kusov akcií, zodpovedajúcim 29-percentnému podielu mesta Košice na základnom imaní spoločnosti KOSIT, a.s..
viac
16.01.2017
Obyvatelia rodinných domov v Bratislave sa musia zapojiť do zberu bioodpadu
Bratislavčania bývajúci v rodinných domoch sa musia zapojiť do zberu biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý napríklad vzniká pri údržbe záhrad. Zber bude mesto realizovať bez zmeny poplatku za komunálny odpad, dotknutí obyvatelia však musia oň do konca mesiaca požiadať.
viac
04.10.2019
Poslanci schválili daň za rozvoj, mesto ju začne vyberať od roku 2020
Daň za rozvoj bude po novom vyberať aj Košice. Od 1. januára 2020 sa tak pridá k samosprávam, ktoré využili možnosť zaviesť tento poplatok. Mestské zastupiteľstvo schválilo najvyššiu možnú sadzbu, a to 35 eur za každý - aj začatý - štvorcový meter podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.
viac
29.11.2019
Poslanci budú hlasovať o zvyšovaní poplatkov za komunálny odpad
Na poslednom tohtoročnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici budú poslanci hlasovať aj o zmene všeobecného záväzného nariadenia, v ktorom sa upravia poplatky za odvoz komunálneho odpadu. Informovala hovorkyňa mesta Viera Barošková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %