Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
09.12.2022 08:25

Mesto získalo viac ako 1,3 milióna eur na projekt vodozádržných opatrení


Ilustračná snímka: (tasr).


Na Štúrovej ulici vo Svite zrealizujú vodozádržné opatrenia za takmer 1,5 milióna eur. Informovala o tom Daniela Virostko z tamojšieho mestského úradu s tým, že po približne ročnom čakaní na výsledok hodnotenia prišla tento týždeň samospráve kladná odpoveď.


Mesto získalo dotáciu z fondov Európskej únie v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia.

Realizácia projektu bude spočívať v celkovo 13 efektívnych vodozádržných opatrenach na spomínanej ulici a tiež vo vnútrobloku Štúrova. "Ide o zachytávanie a zhromažďovanie zrážkovej vody zo striech budov do podzemných nádrží, ktoré následne pomocou 'smart' riešenia budeme v období sucha využívať na zavlažovanie územia," priblížila Virostko.

Spolu s účelným zadržiavaním dažďovej vody sa podľa nej dosiahne primeraná závlaha a zlepší sa mikroklíma v období suchého leta. Dôjde tiež k výmene nepriepustných povrchov chodníkov a parkovísk za priepustné s vodozádržnou funkciou. Okrem toho sa zrevitalizujú plochy zelene s funkčnou vegetáciou podporujúcou výpar vody. "Zrekonštruujú sa aj chodníky a parkoviská v predmetnej lokalite. Výsledkom bude úprava celého územia a neporovnateľne lepšia kvalita života obyvateľov," dodáva Virostko.

Stavebné práce by mali podľa zverejnenej zmluvy, ktorú mesto podpísalo so zhotoviteľom ešte v máji, trvať 12 mesiacov od odovzdania staveniska. Dotácia tvorí viac ako 1,3 milióna eur z celkového rozpočtu projektu, zvyšok dofinancuje mesto.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2020
Projekty samospráv na zmiernenie dopadov pandémie sú už vyhodnotené
Rezort informatizácie, regionálneho rozvoja a inovácií vyhodnotil výzvu za viac ako 1,1 milióna eur, prostredníctvom ktorej rezort podporil 50 projektov samospráv na zmiernenie dopadov pandémie na Slovensku.
viac
30.08.2021
Obec stavia desiaty vodozádržný prvok, vysadí tiež 120 stromov
Obec Kladzany vo Vranovskom okrese stavia desiaty vodozádržný prvok na svojom území.
viac
21.01.2023
Obec Beluša začala s realizáciou svojej najväčšej investičnej akcie
Po viac ako dvoch rokoch od podania žiadosti obce Beluša s názvom Vodozádržné opatrenia v obci Beluša sa na začiatku roka 2023 začalo so stavebnými prácami, ktoré patria rozsahom i finančným krytím z eurofondov k tým najvýznamnejším v obci.
viac
05.06.2023
V Senici začnú opäť s realizáciou vodozádržných opatrení v parku pri múzeu
Obnova pôvodného parku pri Múzeu Senica, ktorý bude doplnený o parkový mobiliár, bude opäť pokračovať. V rámci projektu budú zrealizované viaceré vodozádržné opatrenia na zlepšenie negatívnych dôsledkov zmeny klímy. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %