Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
12.07.2023 03:20

Mesto získalo 1,3 mil. eur na 3 kilometre dlhú cyklotrasu v Sásovej


Na snímke vizualizácia plánovanej cyklistickej trasy na sídlisku Sásová v Banskej Bystrici 12. júla 2023. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Banská Bystrica získalo z plánu obnovy a odolnosti 1,3 milióna eur na vybudovanie cyklistickej infraštruktúry na najväčšom sídlisku Sásová.


V budúcom roku plánuje vybudovať približne tri kilometre dlhú cyklotrasu vedúcu ulicami Rudohorská, Tatranská, Sitnianska a Starohorská. Na tlačovom brífingu o tom v stredu informoval primátor mesta Ján Nosko.

"Pôjde o kombináciu samostatných cyklistických pruhov a združených chodníkov pre peších a cyklistov vrátane výmeny a obnovy povrchov, obrubníkov, mobiliára, osvetlenia a bezpečnostných prechodov," uviedol Nosko s tým, že v rámci projektu dôjde k najrozsiahlejšej obnove chodníkov v Sásovej od vzniku sídliska. S prácami by mesto chcelo začať budúci rok na jar, dokončené by mali byť do konca roka 2024.

Trasa cyklotrasy sa bude začínať na Dedinskej ulici v Rudlovej a pokračovať bude cez frekventovanú križovatku na Rudohorskú ulicu. Práve tá prejde v rámci projektu najvýraznejšími zmenami. "Cestu trochu rozšírime na úkor stredového pásu. Ľavý jazdný pruh zostane zachovaný pre automobily, potom tam bude bezpečný cyklopruh a za tým pozdĺžne parkovanie pozdĺž celej ulice až po križovatku pri poliklinike," priblížil viceprimátor mesta Jakub Gajdošík.

Za poliklinikou bude trasa pokračovať Rudohorskou ulicou cykloochrannými pruhmi so šírkou 1,5 metra, ktoré budú v Banskej Bystrici v rámci cyklistickej infraštruktúry použité prvýkrát. Na konci Rudohorskej ulice sa cyklotrasa bude stáčať do vnútroblokových priestorov sídliska. "Aktuálne úzke a rozbité chodníky prebudujeme na tri metre široké bezpečné chodníky pre peších a cyklistov," dodal Gajdošík s tým, že trasa bude prechádzať Tatranskou, Sitnanskou a Starohorskou ulicou, kde sa napojí späť na Rudohorskú ulicu.

Samospráva v súčasnosti pracuje aj na projektovej príprave k cyklotrase, ktorá by Sásovú prepojila s centrom mesta. Pokračuje tiež v prípravách na vybudovanie cyklotrás medzi Radvaňou a Huštákom či Radvaňou a Fončordou. "V najbližších mesiacoch prekonáme najdôležitejšie míľniky k tomu, aby sme sa priblížili k povoleniam pre 16 kilometrov kostrovej siete cyklotrás na území mesta. Budeme žiadať o financie z ďalšej výzvy z plánu obnovy a následne aj z európskych fondov," skonštatoval viceprimátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
Banská Bystrica sa chystá vytvoriť prvý inštitucionálny plán mobility v SR
Mesto pod Urpínom bude mať prvenstvo v oblasti udržateľnej mobility v rámci Slovenska. Spoločne s nadáciou Ekopolis a ďalšími európskymi partnermi realizuje projekt MOVECIT. Ten je podporený v rámci programu Interreg Central Europe a zameriava sa na tvorbu plánov mobility pre inštitúcie.
viac
04.07.2022
Na sídlisku Sásová slávnostne otvorili zrekonštruovaný vnútroblok
Na banskobystrickom sídlisku Sásová v sobotu podvečer slávnostne otvorili komplexne zrekonštruovaný vnútroblok medzi ulicami Tatranská, Sitnianska a Strážovská. Okrem kultúrno-športového programu sa obyvatelia sídliska dočkali aj slávnostného spustenia novej fontány.
viac
08.08.2022
Ako ďalej s dopravou v meste, ponúka Plán udržateľnej mobility
Pre Banskú Bystricu a 16 okolitých obcí, ktoré sú súčasťou funkčného územia krajského mesta, spracúva Žilinská univerzita Plán udržateľnej mobility.
viac
15.06.2023
Nemocnicu postavia v areáli Rooseveltovej, začať chcú v roku 2024
Prvé stavebné práce na novej nemocnici v priestoroch súčasného areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici by sa mali začať koncom roka 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %