Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
13.06.2023 09:30

Mesto Želiezovce ukončilo prvú etapu rekonštrukcie kaštieľa Esterházyovcov


Na archívnej snímke Esterházyovský kaštieľ. Snímka zdroj: (tasr).


Strešná konštrukcia objektu bola obnovená z grantového mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska v rámci projektu Obnova kaštieľa v Želiezovciach s cieľom zachovania kultúrneho dedičstva a jeho sprístupnenia širokej verejnosti.


Na rekonštrukciu severovýchodného krídla kaštieľa získala radnica financie z cezhraničného program Interreg V-A SK-HU v rámci projektu Spolupráca v prospech znovuotvorenia Múzea Bálinta Balassu v Ostrihome a kaštieľa Esterházyovcov v Želiezovciach, informoval magistrát.

Priestory severovýchodného krídla boli obnovené podľa požiadaviek pamiatkového úradu a vďaka posilneniu stropov bol vytvorený pochôdzny priestor v podkroví kaštieľa. Podľa primátora Želiezoviec Ondreja Juhásza už prvou etapou obnovy kaštieľa boli vytvorené dôstojné priestory, ktoré sa bude mesto snažiť maximálne využívať.

Finančné zdroje na obnovu kaštieľa z programu Interreg boli v priebehu projektu na podnet projektových partnerov zvýšené. Mesto tak mohlo namiesto pôvodnej sumy 431 000 eur čerpať 1,054 milióna eur. So žiadosťou o zvýšenie dotácie o 129 000 eur z pôvodne schválenej sumy 543 000 eur sa samospráva obrátila aj na grantový mechanizmus EHP a Nórska.

Kaštieľ bol postavený v roku 1720, spočiatku slúžil ako klasická vidiecka kúria, letné sídlo rodiny Esterházyovcov. Štvorkrídlová budova s vnútorným nádvorím, pôvodne baroková stavba, bola v 19. storočí prestavaná v klasicistickom štýle. Obnova strechy a severovýchodného krídla prinavrátila kaštieľu pôvodný vzhľad.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2020
Mesto ukončilo ďalšiu etapu rekonštrukcie kaštieľa Migazziovcov
Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ) v Zlatých Moravciach ukončilo výmenu okien na hornom poschodí kaštieľa Migazziovcov.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
08.10.2021
Otváracia konferencia odštartovala prvú etapu obnovy kaštieľa v Želiezovciach
Online otváracia konferencia odštartovala vo štvrtok prvú etapu projektu Obnova kaštieľa v Želiezovciach na účel zachovania kultúrneho dedičstva a jeho sprístupnenia širokej verejnosti.
viac
22.02.2023
Mesto si chce vziať preklenovací úver na rekonštrukciu kaštieľa
Mesto Želiezovce si chce vziať úver, ktorým plánuje zabezpečiť priebežné financovanie rekonštrukcie esterházyovského kaštieľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %