Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
12.06.2023 01:30

Mesto vybuduje deväť inteligentných priechodov pre chodcov


Ilustračná snímka.


Žilinská samospráva vybuduje v deviatich lokalitách inteligentné priechody pre chodcov. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Holienčíkovej ich zhotoviteľ dokončí do konca novembra 2023 a žilinská radnica investuje spolu 168 427 eur.


Doplnila, že 95 percent investície financuje samospráva z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra v rámci projektu Moderné technológie v meste Žilina. "Samospráva vybrala lokality po zvážení dopravnej situácie, majetko-právneho stavu a technických možností pripojenia na elektrickú sieť. Kontrastné nasvietenie priechodov zlepší viditeľnosť chodcov, čím sa zvýši ich bezpečnosť. Realizácia zahŕňa aj vodorovné dopravné značenie," uviedla s tým, že na každom priechode bude nainštalovaný smart senzor pre snímanie atmosférických veličín.

Podľa primátora Žiliny Petra Fiabáneho budú inteligentné priechody pre chodcov zároveň zbierať dáta o pohyboch chodcov. "Na základe kľúčových informácií o frekvencii pohybu na jednotlivých úsekoch budeme vedieť lepšie formulovať dopravnú stratégiu. Takéto smart riešenia oceňujem, pretože nám pomáhajú zlepšovať kvalitu mesta a majú veľký prínos aj pre občanov," doplnil.

Projekt Moderné technológie v meste Žilina zahŕňa prípravu ďalších smart riešení, pri ktorých už samospráva uzatvorila zmluvy so zhotoviteľmi. "Ide napríklad o inteligentný kamerový systém mestskej polície, ktorého súčasťou bude 19 otočných, tri pevné a 20 osobných kamier pre príslušníkov mestskej polície či zobrazovacia video stena v riadiacom stredisku," priblížila hovorkyňa.

Pripomenula, že na realizáciu smart city riešení získala samospráva grant vo výške takmer jeden milión eur. "Projektové aktivity sa týkajú najmä regulácie dopravy, monitorovania lokálnych environmentálnych ukazovateľov, smart manažmentu verejného osvetlenia či zvýšenia úrovne bezpečnosti na verejných miestach," uzavrela Holienčíková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2016
V Žiline si oslobodenie mesta pripomenuli v Sade SNP a na Vojenskom cintoríne
Pietnym aktom kladenia vencov k pamätníku vojakov 1. československého armádneho zboru v Sade SNP a na Vojenskom cintoríne na Bôriku v Žiline si 29. apríla pripomenuli 71. výročie oslobodenia Žiliny.
viac
04.08.2016
Festival partnerských miest Žiliny – Deň európskej kultúry 2016
Mesto Žilina pozýva na Deň európskej kultúry 2016, ktorý sa uskutoční v piatok 5. augusta 2016 od 14:30 hod. na Mariánskom námestí.
viac
26.09.2016
Od frfajdy k almázii - pohľad do kuchyne drotárov
Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo vo výstavných priestoroch areálu Budatínskeho hradu výstavu s názvom Od frfajdy k almázii. Projekt je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou ŽSK.
viac
25.11.2016
O týždeň začnú Vianočné trhy v Žiline
Mesto Žilina pozýva na tradičné Vianočné trhy, ktoré sa každoročne konajú na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %