Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
08.06.2023 09:30

Mesto už deviatykrát ožije Festivalom študentského remesla


Snímka zdroj: (studentskeremesla.sk).


Mesto Kežmarok ožije už deviatykrát atmosférou stredoveku, vytvoria ju mladí študenti z celého Slovenska. Vo štvrtok a v piatok (8. - 9. 6.) sa tam koná Festival študentského remesla.


Informovali o tom z Múzea v Kežmarku s tým, že jednotlivé časti programu sa uskutočnia na hrade i v drevenom artikulárnom kostole.

Na remeselných súťažiach sa zúčastní celkovo 44 družstiev z 22 stredných škôl z celého Slovenska. Tento rok sa podľa organizátorov festival nesie v duchu "stretnutia s kráľom", je tiež venovaný husitom a ich remeslám. "Historické podujatie je zamerané na vznik prvých cechov a remeselných dielní v Uhorsku. Dobovo oblečení študenti prezentujú svoje remeslá zo škôl a oblastí, z ktorých pochádzajú. Bohatý kultúrny program je venovaný hlavne deťom a mládeži, preto ani tento rok nebudú chýbať zábavné a tanečné vystúpenia, historické hry, súťaže a kreatívne aktivity. Celý program je zameraný na podporu a prezentáciu mladých talentov," uviedlo múzeum.

Program štartuje štvrtkovým večerným benefičným koncertom speváčky Simy Magušinovej, dobrovoľným príspevkom diváci podporia tri deti s ťažkými zdravotnými problémami. Po ňom nasledujú vystúpenia pre deti, okrem iných sa predstaví basketbalová i ohňová šou či historický šerm. O 21. hodine sa z parkoviska pred evanjelickým kostolom presunie na Kežmarský hrad lampiónový sprievod.

Piatkový program sa začína o 8.30 h historickým sprievodom mestom od Baziliky sv. Kríža až na Kežmarský hrad, slávnostné otvorenie festivalu je naplánované na 10. hodinu. Na Kežmarskom hrade sa bude počas celého dňa konať prezentácia remesiel i rôzne súťaže žiakov z jednotlivých škôl. "V Mariánskom kostole sa o 11. hodine koná ekumenická pobožnosť za deti a mládež. Popoludní sa môžu návštevníci tešiť na Show Robošov, Jazerské mažoretky i tanečné vystúpenia. Vyhodnotenie súťaží sa bude konať o 14.30 h," dodáva múzeum s tým, že vyvrcholením piatkového programu bude koncert speváčky Celeste Buckingham a jej hostí.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2022
Centrum ožije jubilejným 10. ročníkom festivalu Made in Slovakia
Centrum mesta Poprad opäť ožije festivalom Made in Slovakia. Jubilejný 10. ročník sa na Námestí sv. Egídia uskutoční od stredy 3. augusta do soboty 6. augusta.
viac
03.04.2023
Novým podujatím kultúrneho leta budú Hlohovské organové dni
Do mapy festivalov organovej hudby sa tento rok vpíše nové podujatie Hlohovské organové dni.
viac
11.07.2023
Na Jánošíkových dňoch vystúpia účinkujúci zo šiestich krajín
Na 61. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej (2. - 6. 8.) sa na desiatich pódiách predstaví takmer 1650 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Informoval o tom šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj.
viac
16.08.2023
Gemerský folklórny festival v Rejdovej prinesie dvory s remeslami i nové javisko
V druhej polovici augusta sa obec Rejdová v okrese Rožňava stane opäť dejiskom Gemerského folklórneho festivalu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %