Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
26.06.2023 09:30

Mesto Senica sa nestotožňuje s redukciou siete APS pre deti a dorast


Ilustračná snímka.


Mesto Senica sa nestotožňuje s návrhom Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR na redukciu siete ambulantných pohotovostných služieb (APS) pre deti a dorast, podľa ktorého by mala budúci rok zaniknúť detská APS v Senici. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.


"Vymedzujeme sa aj proti medializovanému stanovisku Odboru zdravotníctva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), podľa ktorého je takáto konsolidácia potrebná a neznamená ohrozenie zdravia a života detských pacientov. A tiež nemôžeme v prípade Senice súhlasiť s tým, že takýto návrh bol vypracovaný po dôkladnej analýze súčasných personálnych kapacít medzi primárnymi pediatrami," povedal primátor Senice Martin Džačovský.

K júlu budúceho roka by mali podľa návrhu MZ na redukciu siete postupne zaniknúť v rámci TTSK tri APS pre deti v Galante, Piešťanoch a v Senici. Pacienti budú môcť v prípade potreby využívať APS pre deti v Dunajskej Strede, Trnave a v Skalici.

"V Trnavskom kraji je aktuálne vekový priemer primárnych pediatrov 63 rokov. V niektorých okresoch je to dokonca priemer 67 až 68 rokov. Ak chceme zachovať detské pohotovosti, je potrebné pristúpiť k ich konsolidácii. Zlúčenie niektorých bodov APS neznamená ohrozenie zdravia a života detských pacientov," uviedla riaditeľka Odboru zdravotníctva Úradu TTSK Lucia Šmidovičová.

"Znamenalo by to určite komplikáciu pre rodičov s deťmi, ktorí by museli za touto zdravotníckou službou dochádzať omnoho ďalej. Ako príklad uvediem obec Jablonica, z ktorej to je do Skalice 38 kilometrov. Z geografického hľadiska, kedy okresy Myjava a Skalica to majú približne rovnako do Senice, by pevný bod ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast mal zostať v Senici," informoval riaditeľ polikliniky v Senici Jozef Mikuš.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2018
V Senici sa stretli primátori miest TTSK
V Senici sa stretli primátori 17 miest Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na prvom stretnutí skupiny M17. Stretnutie inicioval predseda TTSK Jozef Viskupič a organizačne sa na ňom podieľalo mesto Senica.
viac
15.03.2021
IPEC ukončil hrubú stavbu výskumno-vývojového centra v Senici s predstihom
Developerská skupina IPEC ako investor výstavby výskumno-vývojového centra a výrobných hál v senickom priemyselnom parku ukončila prvú fázu v predstihu. V tejto prvej fáze tu vznikne čiastočnou prestavbou a pripojenou novostavbou k už existujúcej budove výskumno-vývojové centrum.
viac
14.06.2023
V Ružomberku a Námestove nesúhlasia so zrušením ambulantnej pohotovosti pre deti
S avizovaným zrušením ambulantnej pohotovostnej služby (APS) pre deti a dorast v Ružomberku ani v Námestove nesúhlasia. Ružomberský primátor Ľubomír Kubáň zaslal v utorok otvorený list ministrovi zdravotníctva Michalovi Palkovičovi. Na Orave v týchto dňoch spustili petičnú akciu.
viac
26.07.2023
V meste sa uskutoční charitatívne podujatie Na kolesách proti rakovine
Charitatívno-športové podujatie Na kolesách proti rakovine, ktorého cieľom je podporiť Nadáciu Výskum rakoviny, sa bude konať v Senici už štvrtýkrát. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %