Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
09.07.2020 10:20

Mesto pokračuje v boji proti šíreniu siníc v jazere


Na snímke špeciálne plavidlo aplikuje látky na elimináciu siníc z vôd košického Jazera v mestskej časti Nad jazerom. Do vody sa aplikuje bakteriálny prípravok, ktorý postupne odstraňuje z vody sinice. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Košice aj tento rok pokračuje v odstraňovaní nežiaducich siníc z vôd košického Jazera v mestskej časti (MČ) Nad jazerom.


V stredu do vody prostredníctvom špeciálneho plavidla aplikovali prípravky, ktoré majú znížiť ich množstvo. Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke s tým, že prevádzka vodnej plochy bude vo štvrtok (9. 7.) v štandardnom režime - v jazere sa bude možné kúpať či chytať ryby.

Metódu bez použitia chémie aplikuje na Jazere šiesty rok tím okolo Blahoslava Maršálka z Masarykovej univerzity v Brne. Dosiahnuté výsledky považuje za pozitívne. „To, čo aplikujeme aj v Košiciach, predstavuje ekologický a prírodný spôsob čistenia, ktorý nikoho a nič nepoškodzuje. Používame veľmi účinné metódy, ktoré sa nám osvedčili a napravujeme tým aj rovnováhu vodného ekosystému,“ povedala Eliška Maršálková z oddelenia experimentálnej fykológie a ekotoxikológie Botanického ústavu Akadémie vied ČR s tým, že oproti roku 2015 sa podarilo znížiť množstvo sedimentu približne o polovicu.

Celý proces stojí mesto ročne takmer 60 000 eur, cena sa oproti minulému roku podľa magistrátu nezmenila. „Mnohí Košičania strávia tohtoročnú letnú dovolenku na kúpaliskách a vodných plochách v našom meste. Našou prioritou je, aby ich tu na Jazero chodilo čo najviac, cítili sa bezpečne a pohodlne a mohli sa okúpať v čistej vode. Takisto nám záleží na tom, aby tu mohli trénovať nádejní vodní lyžiari,“ povedal primátor Jaroslav Polaček. Dodal, že aby mohla byť táto lokalita naďalej obľúbeným miestom na rekreáciu a šport, musia do nej aj investovať.

„Sme radi, že aj súčasné vedenie mesta Košice pokračuje v revitalizácii tejto plochy. V opačnom prípade by sme tu mali zelenú a zapáchajúcu vodu, problémom by bol aj premnožený hmyz,“ povedala starostka uvedenej MČ Lenka Kovačevičová. Keďže sú v tesnej blízkosti domy a bloky, podľa nej by sa tiež zhoršila kvalita bývania a zanikla by i možnosť na športové vyžitie. Ak by sa sinice opäť premnožili, hygienici by na jazere museli zakázať aj kúpanie ako v uplynulých rokoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2019
V átriu školy v Poprade vytvoria jazierko a zvýšia biodiverzitu
Mladí odborníci zo študentského tímu z Košíc, prihlásení v súťaži „Pre vodu“, začínajú so spracovaním projektu zadržania a využitia dažďovej vody na ZŠ s materskou školou v Poprade. Jazierko, ktoré si vysnívali žiaci a pedagógovia, bude jedným z prvkov na zvýšenie biodiverzity školského areálu.
viac
09.06.2020
Bratislava je ochotná spolupracovať na odstránení envirozáťaže v Istrocheme
Hlavné mesto je pripravené aktívne spolupracovať na odstránení environmentálnej záťaže v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.
viac
29.09.2023
Hradný kopec ponúkne po revitalizácii nové výhľady na mesto
Mesto Nitra finišuje s revitalizáciou hradného kopca. Podľa radnice má byť projekt za viac ako 820.000 eur ukončený v priebehu niekoľkých týždňov.
viac
22.03.2024
Mesto pripravuje revitalizáciu Schoellerovho parku
Mesto Levice pripravuje revitalizáciu Schoellerovho parku. Projektový zámer integrovanej územnej investície predloží na Technický sekretariát Rady partnerstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), ktorá ho bude posudzovať na svojom zasadnutí v polovici júna, informoval primátor Levíc Ján Krtík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %