Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
03.06.2022 09:30

Mesto chce riešiť problematiku bezdomovectva a nelegálnych osád


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Košice chce riešiť otázku bezdomovectva pokračovaním projektu Housing first, vybudovaním nového zariadenia pre ľudí bez domova na Bosákovej ulici a osvetou. Vo štvrtok to uviedla viceprimátora mesta Lucia Gurbáľová.


Koncepciou postupného ukončovania bezdomovectva a riešeniami nelegálnych osídlení na území Košíc do roku 2030 sa má zaoberať aj mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom júnovom zasadnutí.

V Košiciach je podľa vedenia mesta okolo 2500 ľudí bez domova - vrátane ľudí žijúcich v nevyhovujúcom a neistom bývaní, z toho zhruba polovica žije v nelegálnych osadách. V meste ich evidujú 13, v blízkom okolí ďalších 14. Uvedená koncepcia vychádza práve z nových poznatkov, pričom jej súčasťou je aj zhodnotenie miery nebezpečenstva ľudí žijúcich v týchto lokalitách. Najväčšia sa javí v osade Pri bitúnku. "Je tam železničná trať. Prechádzanie a chaotické správanie sa pri rýchlo idúcich vlakoch vnímame ako veľký faktor rizika pre život a zdravie týchto ľudí," spresnila.

Čo sa týka projektu Housing first, rozšíriť by ho chceli o ďalších deväť bytov. Podľa nej sa doterajšia realizácia projektu osvedčila. Mesto sa zaoberá aj Charitným domom sv. Alžbety. Toto kombinované zariadenie útulku a nocľahárne Arcidiecéznej charity Košice (ACHK) na Bosákovej ulici dlhodobo nevyhovuje požiadavkám. Nový charitný dom mal vzniknúť na Jarmočnej ulici. Proti jeho umiestneniu vznikla aj petícia s viac ako 6000 podpismi. MsZ napokon v roku 2019 prenájom pozemkov ACHK na jeho výstavbu neschválilo. "Plánujeme vystavať nové moderné zariadenie, niečo, čo sme plánovali na Jarmočnej, ale vtedy nám to nevyšlo. Aj v spolupráci s Útvarom hlavného architekta a odbornými inštitúciami sa snažíme pohnúť tieto veci. Momentálne beží architektonická súťaž na toto územie," uviedla Gurbáľová s tým, že súčasné nevyhovujúce zariadenie pre ľudí by zbúrali.

Za najdôležitejšie považuje šírenie osvety. Samotní obyvatelia Košíc podľa jej slov cítia potrebu riešiť problém s ľuďmi bez domova. "Ale keď prídeme s praktickým riešením, narážame na nevôľu a neochotu obyvateľov prijať týchto ľudí a takéto zariadenie do svojej mestskej časti. Chceme robiť informatívnu kampaň o tom, že ak pomôžeme týmto rodinám, pomáhame celej spoločnosti – aj sebe," dodala.

Podľa nej je tiež potrebná koncepcia zameraná na uvedenú problematiku tiež na národnej i krajskej úrovni. Koncepciou mesta sa majú mestskí poslanci zaoberať na MsZ, ktoré je naplánované na 16. júna.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2021
V BPMK hrozí hromadné prepúšťanie, podľa primátora to nie je také vážne
V Bytovom podniku mesta Košice (BPMK) hrozí hromadné prepúšťanie. Táto obchodná spoločnosť vlani dosiahla celkové výnosy vo výške 8,14 milióna eur, pri ktorých vykázala stratu viac ako 380 000 eur.
viac
25.09.2021
Mesto Košice vykupuje ďalšiu časť pozemkov v Borovicovom háji
Košice kupujú ďalšie pozemky od viacerých vlastníkov v Borovicovom háji nad Popradskou ulicou. Mesto za ne zaplatí okolo 660.000 eur.
viac
20.12.2021
Mesto Košice bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom viac ako 265 miliónov eur
Mesto Košice bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 265 miliónov eur. Vo štvrtok ho schválilo mestské zastupiteľstvo (MsZ). Ako potvrdil primátor Jaroslav Polaček, rozpočet je vyrovnaný.
viac
14.03.2023
Mesto stále nemá rozpočet, v provizóriu je tak najdlhšie od roku 2011
Mesto Košice stále nemá schválený rozpočet na tento rok. V provizóriu je tak najdlhšie od roku 2011.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %