Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
25.09.2021 03:30

Mesto Košice vykupuje ďalšiu časť pozemkov v Borovicovom háji


Ilustračná snímka, zdroj: KOŠICE:DNES


Košice kupujú ďalšie pozemky od viacerých vlastníkov v Borovicovom háji nad Popradskou ulicou. Mesto za ne zaplatí okolo 660.000 eur.


S ich kúpou bude majiteľom približne 20 percent tejto lokality. Odobrilo to mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom tohtotýždňovom rokovaní.       

Prvá polovica kúpnej ceny má byť uhradená v septembri a druhá v prvom kvartáli budúceho roka. Ako pripomenul primátor Jaroslav Polaček, ide o dlhodobý proces vysporiadania pozemkov v danej lokalite. Pripomenul, že poslanci v rozpočte na tento účel vyčlenili peniaze aj v predchádzajúcom období. Rovnako ako pri prvom nákupe, aj teraz išlo o sumu necelých 70 eur za štvorcový meter (m2).       

Celková výmera Borovicového hája predstavuje okolo 125.000 m2. "Veľa štúdií v rámci životného prostredia a klimatických zmien hovorí o tom, že Borovicový háj sú pľúca mesta. Naším ďalším cieľom je postupne nadobúdať tento majetok, dať ho postupne do Správy mestskej zelene, revitalizovať chodníky, verejné osvetlenie, a urobiť z toho nielen pľúca mesta, ale aj nádhernú oddychovú zónu," povedal Polaček.       

Mesto v súčasnosti platí za pozemky v Borovicovom háji, na ktoré sú uplatnené nároky na súde, približne 325.000 eur ročne. "Musíme platiť za neoprávnené obohatenie tým, že verejnosť využíva tieto pozemky," pripomenul. Mesto chce aj v súvislosti so súkromnými vlastníkmi a developermi výkupom okrem iného eliminovať tiež prípadné riziko zmeny využívania tohto územia.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.11.2019
MsZ schválilo akčný plán programu rozvoja mesta na najbližšie roky
Akčný plán Programu rozvoja mesta Košice na roky 2019 – 2021 košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) v stredu schválilo. Ide o základný a východiskový dokument pre plánovanie rozvojových aktivít a realizáciu projektových zámerov mesta na najbližšie obdobie.
viac
05.08.2020
Mesto opakuje OVS, za pozemky očakáva príjem minimálne 80 045 eur
Mesto Myjava vypísalo opakovanú obchodnú verejnú súťaž (OVS) na predaj pozemkov pri bývalom podniku Slovenská armatúrka Myjava.
viac
21.11.2020
Ružinov zachráni jedno z posledných zachovaných futbalových ihrísk
Bratislavský Ružinov odkúpi pozemky v celkovej výmere 2,4 hektára (ha) v Ružovej doline, čím sa mestskej časti podarí zachrániť jedno z posledných zachovaných futbalových ihrísk v širšom centre hlavného mesta.
viac
13.04.2022
Poslanci MsZ schválili prenájom pozemkov pre spoločnosť Vaillant Group
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Senici schválili na svojom poslednom zasadnutí návrh na nájom pozemkov v katastrálnom území mesta pre spoločnosť Vaillant Group Heat Pump Production. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %