Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
18.10.2023 02:00

Mesto Bytča chce rozšíriť kapacitu zariadenia pre seniorov Jesienka


Zariadenia pre seniorov Jesienka, zdroj: mesto Bytča


Mesto Bytča chce rozšíriť kapacitu zariadenia pre seniorov Jesienka a postaviť novú budovu. Podľa hovorkyne mesta Adriany Brziakovej má zariadenie v súčasnosti 51 klientov a jeho kapacita je naplnená.


Primátor Bytče Miroslav Minárčik doplnil, že financie z vonkajších zdrojov hľadajú aj na zníženie energetickej náročnosti existujúcej budovy. "Je v našom záujme, aby sa finančné prostriedky našli. Rozšíria ubytovacie služby a zároveň skvalitnia pobyt v zariadení," uviedol.         

Riaditeľka Jesienky Adriana Tichá podotkla, že obyvatelia zariadenia sú veľmi činorodí, preto zapojili ich do rôznych aktivít. "Veľmi radi sa starajú o komunitnú záhradu, kde chováme napríklad hydinu. Ide o takzvanú reminisenčnú terapiu, ktorá ich vracia do mladého obdobia, čím sa aktivizuje ich dlhodobá pamäť," povedala.         

Klientom poskytujú aj kulinoterapiu. "Využijú napríklad vypestované ovocie z komunitnej záhrady, z ktorého za pomoci personálu kuchyne pečú chutné koláče. Svoju zručnosť si radi skúšajú napríklad pri ručných prácach. Výrobky - vankúše, deky, mydlá potom predávajú na podujatiach mesta," priblížila Brziaková.         

Zariadenie pre seniorov Jesienka zriadilo mesto Bytča v roku 2012 ako rozpočtovú organizáciu s cieľom poskytovania sociálnych služieb fyzickým osobám, ktoré sú odkázané na pomoc iných. "Klientom je k dispozícii spoločenská miestnosť, kaplnka, fyzioterapeutická miestnosť, jedáleň, kuchyňa a ubytovacia časť. Všetky izby sú vybavené vlastným sociálnym zariadením a lodžiou," dodala hovorkyňa mesta.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2017
Petržalka chce poskytnúť učiteľom lacnejšie ubytovanie
Bratislavský samosprávny kraj po vzájomnej dohode s vedením bratislavskej mestskej časti Petržalka ubytuje viacerých pedagogických zamestnancov materských škôl v nevyužívaných priestoroch stredoškolských župných internátov. Prví sa budú môcť sťahovať už začiatkom júna.
viac
29.12.2018
Kapacita zariadení pre seniorov na Slovensku je alarmujúco nedostatočná
Najvyšší kontrolný úrad vyzýva zodpovedných prijímať také strategické opatrenia, ktoré prispejú k zvýšeniu kapacít zariadení sociálnych služieb pre seniorov a zároveň povedú k lepšiemu finančnému ohodnoteniu práce opatrovateľov.
viac
04.07.2019
Barokový mostík v Stupave v rekonštrukcii
Bratislavský samosprávny kraj revitalizuje park stupavského kaštieľa, kde sídli župný Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov. Park z 18. storočia je národnou kultúrnou pamiatkou, má prírodno-krajinársky ráz a tvorí celok s okolitými lesmi.
viac
17.04.2020
Snina uspela s projektom denného stacionára
V snahe vyjsť v ústrety obyvateľom odkázaným na pomoc iných, no nespĺňajúcim podmienky pre umiestnenie v sociálnych zariadeniach sa mesto Snina uchádzalo o dotáciu na projekt Zariadenie opatrovateľskej služby a denný stacionár v meste Snina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %