Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
28.04.2021 10:30

Medzinárodný projekt má pomôcť rozvoju ekoturizmu vo Vtáčom raji


Senianske rybníky. Snímka zdroj: (youtube).


Prispieť k rozvoju ekoturizmu založenom na pozorovaní vtáctva má v oblasti Senianskych rybníkov na dolnom Zemplíne európsky projekt BirdTour.


Ochranári zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti SOS/BirdLife Slovensko v rámci neho obnovia náučný chodník a vyhliadkovú vežu, v obci Senné v okrese Michalovce vybudujú návštevnícke centrum, vytvoria dažďovú záhradu a zriadia cyklopožičovňu. Potvrdil to Matej Repel z SOS/BirdLife Slovensko.

Očakávaným výsledkom projektu BirdTour je rozvoj ekoturizmu, zvýšenie počtu návštevníkov v regióne a vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianske rybníky. „Tá je nielen významnou turistickou lokalitou, ale taktiež skvelým východiskovým bodom do širšieho územia Medzibodrožia, ktoré má tiež potenciál vyniknúť vďaka aktivitám udržateľného turizmu,” priblížila Zuzana Lackovičová z SOS/BirdLife Slovensko s tým, že aktuálne je v lokalite Senianske rybníky k dispozícii 15 kilometrov dlhý náučný chodník Vtáčím rajom s množstvom vyhliadkových veží. „Práve revitalizácia jednej vyhliadkovej veže a existujúceho náučného chodníka je aktivita, ktorou sa na projekte BirdTour podieľa SOS/BirdLife Slovensko,” doplnila s tým, že výška podpory z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vyčlenená na realizáciu tohto projektu je 818 215 eur. Ako dodala, do projektu sa zapojila aj Nadácia záchrany a obnovy Senianskeho kaštieľa, ktorej hlavným cieľom je obnova renesančného Senianskeho kaštieľa a jeho okolia a tiež vybudovanie kempingu pre širokú verejnosť.

Hlavným partnerom projektu implementovanom v rámci programu spolupráce V-A Slovenská republika – Maďarsko je Košice Región Turizmus, ďalším participantom je Zöld Kör - Föld Barátai Magyarország tagja, ktorý v rámci projektu vytvorí náučný chodník v meste Sárospatak, informačné centrum v obci Bodrogkeresztúr a zrekonštruuje vyhliadkovú vežu v meste Tarcal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2017
Regionálna karta prinesie návštevníkom Slovenského raja výhody
Každý, kto sa ubytuje v niektorom z partnerských ubytovacích zariadení v regióne Slovenského raja aspoň na dve noci, získa od 1. januára 2018 zdarma regionálnu turistickú kartu Slovenský raj & Spiš.
viac
05.01.2019
Z Brezna bude jazdiť historický vlak do Slovenského raja i na Zbojská
Projekt premávky historického vlaku, ktorý bude z Brezna jazdiť do dvoch turistických lokalít, je jedným z aktuálnych zámerov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na tohtoročnú letnú sezónu.
viac
26.02.2021
Projekt Bird Tour podporí rozvoj ekoturizmu
Vytvorenie komplexnej návštevníckej infraštruktúry v lokalite Senianskych rybníkov má priniesť projekt Bird Tour financovaný cez eurofondy. Ide v ňom o cezhraničný rozvoj ekoturizmu prostredníctvom podpory a popularizácie pozorovania vtáctva.
viac
10.02.2022
Na Čingove v Slovenskom raji vybudujú autokemping
Na Čingove v Slovenskom raji chcú vďaka dotácii z Košického samosprávneho kraja vybudovať autokemping. Projektová manažérka Gabriela Hajduková uviedla, že práce by sa mali začať v apríli a celkové náklady na jednotlivé aktivity sú na úrovni takmer 87 000 eur. Zámer vítajú aj ochranári.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %