Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.11.2023 03:25

Mechanicko-biologická úprava odpadu sa odloží na rok 2025


Snímka z tlačovej konferencie. Zdroj: ZMOS


Zavedenie povinnosti mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku sa posúva na rok 2025. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia Tomáš Taraba. Dodal, že ide o posledný posun termínu.


„Celý ten princíp, ktorý sa má uviesť do pohybu, nikto z nás nespochybňuje," zdôraznil minister s tým, že Slovensko projekt zrealizuje. Aktuálne je však podľa neho pripravených len 49 percent územia Slovenska. Dosiaľ si príprava vyžiadala 120 miliónov eur a očakáva, že rovnakú sumu ešte bude treba investovať.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik vyzdvihol, že o posunutí termínu sú samosprávy informované už v novembri, teda skôr ako v minulosti. 

„Odklad je vecný, dohodnutý a my dnes vieme, že niekedy okolo polroka budúceho roka sa budeme musieť opäť postaviť pred novinárov a povedať, že od 1. januára to spúšťame aj s dôsledkami, ktoré to bude mať, povedzme na výšku poplatku za komunálny odpad," povedal.

Samosprávy chcú mať pripravený aj scenár, ako sa aktuálne volebné obdobie posunúť v otázke eliminovania nových smetísk.

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček ocenil praktickú a konštruktívnu debatu s aktuálnym vedením rezortu vedenú priamo ministrom.

Slovensko zaviedlo povinnosť mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku pôvodne od 1. januára 2021. Následne sa termín posúval. Žiadny zmesový odpad, ktorý nie je upravený, tak v budúcnosti nebude môcť byť uložený na skládkach. Ide o proces, ktorý zmení vlastnosti odpadu. Cieľom je zmenšiť jeho objem alebo znížiť jeho nebezpečné vlastnosti.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2020
Mesto doplatilo za odpad, niekoľko investičných akcií odložilo
Mesto Sabinov financovalo v roku 2019 viac ako tretinu výdavkov za zber a odvoz odpadu z vlastného rozpočtu. Ako vyplýva zo záverečného účtu mesta, ktorý mestskí poslanci odobrili na svojom štvrtkovom zasadnutí, samospráva tiež do roku 2020 preniesla niekoľko investičných akcií.
viac
16.06.2020
Pripravuje sa prijatie nového štandardu zberu komunálnych odpadov
Do konca júna by mali prejsť medzirezortným pripomienkovaním všetky zmeny, ktorými bude doplnená vyhláška envirorezortu č. 371/2015 Z.z. Na jej základe sú podľa novej vyhlášky pripravené niektoré ustanovenia o odpadoch.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
29.11.2022
ZMOS požaduje posunúť zavedenie úpravy odpadu na rok 2025
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) požaduje posunúť zavedenie úpravy odpadu na 1. január 2025. Vytvorí sa tak prostredie na bezproblémové splnenie povinnosti a zvládanie úloh v oblasti odpadového hospodárstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %