Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
16.03.2021 11:35

MDV SR zverejnil zoznam investičných priorít v železničnej infraštruktúre


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo dopravy a výstavby SR pripravilo v úzkej spolupráci s Útvarom hodnoty za peniaze Ministerstva financií ďalší strategický dokument, ktorým sa bude riadiť rezort pri príprave a realizácii infraštruktúrnych projektov.


Ide o metodiku a zoznam Priorít v obnove a rozvoji železničnej infraštruktúry.  

„Tak, ako som pri príchode na ministerstvo sľúbil, mojím cieľom je riadiť sa objektívnymi analýzami, ktoré prinesú Slovensku najvyššiu hodnotu za peniaze. Tento zoznam nám a širokej verejnosti jasne ukazuje, do čoho a koľko peňazí máme v nasledujúcich rokoch investovať tak, aby sme zlepšili stav železničnej infraštruktúry a vďaka tomu presvedčili ľudí, že cestovanie vlakmi je najrýchlejší, najbezpečnejší a najekologickejší spôsob dopravy,” reagoval minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.

Analytici Hodnoty za peniaze navrhli metodiku, na základe ktorej vznikol zoznam prevažne projektov obnovy a revitalizácie existujúcej železničnej siete. Výber priorít zohľadňuje kritériá a dopravné hľadisko, stav trate a spoločenský prínos projektov. Nadväzujúci plán realizácie, tzv. Harmonogram, už zohľadní aj pripravenosť projektov, kapacity štátu pripraviť projekty a rozpočtové možnosti. Analytici zároveň odporúčajú pripraviť aj tzv. rezervné projekty pre prípad, že by sa realizácia prioritných projektov zdržala. 

Úlohou rezortu dopravy a správcu železničnej infraštruktúry - Železníc Slovenskej republiky je teraz pripraviť a zverejniť záväzný Harmonogram priorít a v spolupráci s Ministerstvom financií zabezpečiť potrebné finančné zdroje za účelom jeho realizácie. 

Zverejnenú metodiku a zoznam projektov nájdete TU.

Viac informácií TU.

Autor: (mindop.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.11.2020
Informácie o aktuálnom stave ovzdušia ponúkne nová webová aplikácia
Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Slovenským hydrometeorologickým ústavom predstavuje webovú aplikáciu dnesdycham.sk s cieľom zvyšovať povedomie verejnosti v oblasti kvality ovzdušia na Slovensku.
viac
23.11.2020
Víziu a stratégiu rozvoja SR do roku 2030 môžete pripomienkovať
Vízia a stratégia rozvoja Slovenska do roku 2030 sa do konca novembra nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V kontexte regionálneho rozvoja bude stratégia základom programov ministerstiev, ako aj programov hospodárskeho a sociálneho rozvoja samospráv.
viac
14.01.2021
Ministerstvo dopravy spracovalo cez schému pomoci 11 miliónov eur
Do 12. januára prijalo Ministerstvo dopravy cez portál Slovensko.sk približne 3500 žiadostí o kompenzáciu výpadku príjmov v cestovnom ruchu pre pandémiu koronavírusu. Zo 100 miliónového balíka k rovnakému dátumu spracovali a postupne na účty oprávneným prijímateľom posielajú 11 391 503,66 eur.
viac
22.04.2022
Rezort dopravy spúšťa projekty inteligentnej mobility
Ministerstvo dopravy a výstavby SR bude realizovať pilotné projekty v oblasti inteligentnej mobility. Na zbere dát a analýz budú pracovať prevažne slovenské univerzity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %