Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
07.03.2022 07:45

Matovič: Obce vyplatia ubytovacie príspevky, keď ich dostanú od štátu


Na archívnej snímke minister financií Igor Matovič. Snímka zdroj: (tasr).


Príspevok za ubytovanie utečencov budú vyplácať obce po tom, čo dostanú prostriedky od štátu. Majú ich mať k dispozícii v nasledujúcom mesiaci po ubytovaní utečencov.


Príspevok sa bude dostávať len za tých ľudí, ktorí majú vybavené dočasné útočisko. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol vicepremiér a minister financií Igor Matovič.

"Obce a mestá budú príspevky vyplácať z prostriedkov, ktoré dostanú v podstate z ministerstva financií cez ministerstvo vnútra. V momente, keď dostanú prostriedky, vyplácajú ich, nikto nemusí vyplácať nič z rezervných fondov," priblížil Matovič spôsob poskytovania príspevku za ubytovanie utečencov.

Vysvetlil tiež, že obce si budú viesť evidenciu počtu utečencov v jednotlivej domácnosti, a teda kontrolovať, či nedochádza k podvodom. Malo by sa im podľa neho predchádzať zavedením limitu podľa veľkosti bytu. Obce budú podľa Matoviča posielať výkazy na ministerstvo vnútra, ktoré bude preverovať, či si napríklad na jedného utečenca neuplatňujú nárok dve obce. "Keď sa to prekontroluje, obciam sa posielajú peniaze. V priebehu nasledujúceho mesiaca po ubytovaní by mali mať obce k dispozícii peniaze, aby ich mohli vyplatiť," dodal.

Minister priblížil, že podľa návrhu by sa mal poskytovateľ ubytovania do päť dní po skončení mesiaca prihlásiť obci. Obec má do polovice mesiaca posunúť informácie rezortu vnútra, ktorý do konca mesiaca musí posunúť peniaze poskytnuté z ministerstva financií obci.

Podpora vo výške sedem eur na dospelú osobu za deň a tri a pol eura za dieťa na deň bude rovnaká pre osoby, ktoré poskytnú svoje súkromné ubytovanie, ako aj pre penzióny či hotely.

Návrh je podľa Matoviča spracovaný a musí prejsť parlamentom. Ministerstvo dopravy bude mať podľa neho na starosti ubytovanie, ktoré poskytujú penzióny, hotely či ubytovne. Pod rezort vnútra budú spadať obce, ktoré budú mať na starosti vyplácanie nákladov pre ľudí, ktorí ubytujú utečencov.

Vyplácanie má podľa neho zatiaľ fungovať do konca júna, no myslí si, že treba pomáhať, dokedy bude treba. Ten, kto už teraz poskytuje ubytovanie, dostane podľa Matoviča peniaze spätne. Nárok na vyplácanie bude totiž podľa jeho slov platiť za obdobie od 1. marca, odkedy bolo možné získať štatút dočasného útočiska.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2019
R. Rybníček: Niektoré kompetencie by mali zo štátu prejsť na územia a regióny
Riadiace veci a hospodárske politiky by sa mali z vlády a štátu preniesť na územia a regióny. Štát by mal riešiť hlavne bezpečnosť, spravodlivosť, prokuratúru a justíciu.
viac
08.10.2020
Informujte o dopadoch COVID-19 na šport
Štátny tajomník rezortu školstva, vedy, výskumu športu Ivan Husár opätovne požiadal predsedu ZMOS Branislava Trégera o súčinnosť pri získaní informácií o reálnych dopadoch COVID - 19 na šport v samospráve.
viac
28.10.2020
J. Naď: Ochranné prostriedky zabezpečí štát, obce však môžu pomôcť
Dezinfekciu a ochranné prostriedky na účely víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 poskytne samosprávam štát. Môžu však pomôcť a zabezpečiť pre svojich dobrovoľníkov dezinfekciu, rúška či rukavice. Výdavky sa im preplatia podobne ako pri voľbách.
viac
02.03.2022
ZMOS: I. Matovič s nami nediskutoval o príspevkoch za ubytovanie utečencov
Samosprávy si nemôžu dovoliť vyplácať príspevky za ubytovanie utečencov z Ukrajiny a následne čakať, kedy a v akom rozsahu ich bude štát refundovať. Vyhlásilo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %