Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
14.09.2023 05:55

Malacky plánujú zmeniť trávniky na rozkvitnuté lúky a prilákať viac opeľovačov


Ilustračná snímka zdroj: Depositphotos


Mestské trávniky v Malackách by sa mali premeniť na lúky plné kvetov. Mesto spolu s partnermi deklaruje ambíciu premeniť takmer päť hektárov trávnatých plôch na lúky priťahujúce včely i motýle. Týmto krokom chce bojovať proti rapídnemu poklesu opeľovačov.


Nižšia úroda jabĺk, paradajok či menej rastlinných druhov? Aj to môže byť dôsledok toho, že na Slovensku podľa štatistík evidujeme až 25 % úbytok opeľovačov, najmä divých včiel, motýľov a ďalšieho opelivého hmyzu. Práve opeľovače sú nevyhnutné pre náš život. Základnou myšlienkou projektu je preto vytvorenie tzv. biokoridorov – lúčnych porastov, ktoré zabezpečia dostatok potravy pre opeľovače v mestskom prostredí.

Spolupráca pre dobrú vec

Ako informuje mesto na svojej webovej stránke, Malacky a priemyselné závody IKEA sa spojili v úsilí zastaviť tento prudký pokles opeľovačov v mestskom prostredí. „Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky ako prirodzený domov pre rastliny a opeľovače – toto a ešte viac prinesie projekt Malacky – mesto priateľské k opeľovačom. Rozbieha ho samospráva v spolupráci so spoločnosťami IKEA Industry a IKEA Components spolu s ďalšími partnermi,” uvádza mesto.

Z mestských trávnikov by mohli byť lúky

Mesto plánuje premeniť takmer 5 hektárov mestských trávnikov na lúky a ako ďalej uvádza na svojej stránke, po dôkladnej analýze má v pláne na vybraných plochách zabezpečiť aj citlivé kosenie či úpravu pôdy. „Ďalšie plochy budú doplnené prirodzeným spôsobom (samovýsevom z už existujúcich rastlín), prípadne sa z nich odstráni aktuálna vegetácia a urobí sa nový výsev. Súčasťou projektu budú aj hmyzie hotely, informačné tabule a vzdelávacie prednášky pre žiakov,” pripomína mesto. „Spoločnými silami a tiež pomocou grantu Nadácie Slovenskej sporiteľne chceme vysiať lúčne kvety tam, kde sú dnes mestské trávniky. Dôležitou súčasťou premeny je zapojenie obyvateľov Malaciek – budeme radi, ak premenia svoje trávniky, ktoré sú pre opeľovače v podstate niečo ako púšť, na lúky, ktoré im, naopak, dodávajú potrebnú potravu,“ doplnila Ľubica Pilzová, hovorkyňa mesta.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2020
Poslanci v Michalovciach rokovali o zmene územného plánu
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Michalovciach vo štvrtok odštartovali proces obstarania deviatej zmeny územného plánu mesta. Dôvodom je 37 žiadostí od fyzických i právnických osôb o zmenu funkčného využitia územia.
viac
12.08.2021
Slovensko nemá jasný plán na dosiahnutie uhlíkovej neutrality
Slovensko nemá jasný plán na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. V klimatických opatreniach postupuje chaoticky a bez jasnej stratégie. Téma klimatickej zmeny si vyžaduje politickú pozornosť celej vlády a kľúčových rezortov. Tvrdí to deväť enviroorganizácií, venujúcich sa ochrane klímy.
viac
30.08.2022
BSK vypracoval katalóg adaptačných opatrení na zmeny klímy pre samosprávy
Širší pohľad na tému adaptácie na dosahy zmeny klímy na lokálnej úrovni prináša katalóg adaptačných opatrení pre mestá a obce Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Má byť akýmsi sprievodcom, ktorý má pomôcť či poradiť pri znižovaní nepriaznivých dôsledkov zmeny klímy.
viac
04.11.2022
Zmena územného plánu má prispieť k vzniku nových pracovných miest
Zmena územného plánu mesta Fiľakovo, ktorú na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili poslanci mesta, má prispieť k vzniku nových pracovných miest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %