Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
16.03.2019 08:25

M. Kaliňák: Slovensko by malo jeden volebný obvod nahradiť ôsmimi


Michal Kaliňák


Systém jedného volebného obvodu, ktorý zaviedol ešte Vladimír Mečiar a ktorý mnohí politici kritizovali, by bolo načase zmeniť. Volebných obvodov by malo byť toľko, čo je samosprávnych krajov, teda osem. Myslí si to politológ a expert na samosprávu Michal Kaliňák.


"Vytvorenie toľkých obvodov, koľko je samosprávnych krajov, by bola obrovská príležitosť na to, aby strany začali do politiky prinášať úspešných lídrov z regiónov. Samosprávne kraje v súvislosti s tým umocnia lokálpatriotizmus a ich obyvatelia dostanú bezprostredný kontakt so zástupcami v parlamente," vysvetlil Kaliňák. Ľudia si podľa neho zaslúžia voliť v krajoch, lebo tam sa poznajú a vedia, že správny výber je dôležitým predpokladom úspechu.       

Kaliňák upozorňuje, že systém s jedným volebným obvodom začína robiť problémy. Podľa neho je jednou z príčin tzv. neštandardných strán, ktoré pre úspech nepotrebujú etablovanie na celom území štátu. "Jeden volebný obvod je o centrálach a nie o regiónoch," zdôraznil Kaliňák a poukázal na okolité štáty, ktoré majú viaceré obvody. "Maďarsko má 106 jednomandátových volebných obvodov, Česká republika 14 volebných obvodov, Poľsko 41. Svojím spôsobom sme unikát - smutný unikát," vymenoval politológ.       

Dodáva, že začiatkom milénia Slovensko výrazne zreformovalo systém verejnej správy. "Štát presunul časť moci, ale aj zodpovednosti a kontroly na mestá a obce. K tomu ešte zriadil osem vyšších územných celkov, ktoré odobrali ďalšie centrálne kompetencie. Napriek tomu viac ako dvadsať rokov žijeme vo výrazne decentralizovanej krajine so silným vplyvom straníckych centrál," upozornil s tým, že členovia Národnej rady SR sa postupne odcudzili svojmu prirodzenému regiónu.

Kaliňák tiež poukazuje na to, že každé volebné obdobie majú v NR SR výrazné zastúpenie poslanci z Bratislavského kraja, ktorý patrí k tým menším vyšším územným celkom. "Bratislavská presilovka je dlhodobá a výrazná. Dokazuje to aj výrazný vplyv straníckych centrál na zostavovanie kandidačných listín a poradie uchádzačov o parlamentné kreslo na 150-miestnom volebnom hárku. Tak sa voličom nanútia aj takí kandidáti, ktorých vôbec nepoznajú, a čo je horšie, strany sa dlhodobo izolujú od bezprostredných kontaktov a priameho prepojenia na okresy," uviedol s tým, že ľudia si zaslúžia parlament regiónov.       

Ministerstvo vnútra, ktoré má na starosti oblasť volieb a referenda, sa v súčasnosti témou nezaoberá. "Táto téma bola otvorená v roku 2014 v rámci diskusií k návrhu zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Nedošlo k zhode na žiadnej zmene ani len v rámci opozície," doplnil pre TASR tlačový odbor ministerstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2016
Zoberme to jedným metrom
O rok nás čakajú ďalšie voľby do orgánov samosprávnych krajov. Poslanci Národnej rady SR majú k tejto téme na rokovacích stoloch novely príslušných zákonov. Aj preto sa medzi politikmi opäť začína diskutovať o postavení vyšších územných celkov, záujme voličov o voľby krajských poslancov a županov.
viac
23.08.2018
Mestských poslancov bude v nasledujúcom volebnom období menej
Počet mestských poslancov, ktorí budú v nasledujúcom volebnom období hájiť záujmy Kremničanov v mestskom zastupiteľstve, sa zníži. Namiesto súčasných 13 poslancov bude o veciach verejných v Kremnici rozhodovať 11 poslancov.
viac
13.05.2019
Vznikla petícia za zrušenie jedného volebného obvodu pre voľby do NRSR
Slovensko potrebuje toľko volebných obvodov, koľko má krajov. Zmenu možno priniesť len z regiónov a ľuďmi, ktorí majú skúsenosti s komunálnou politikou a občianskou angažovanosťou.
viac
09.12.2023
ÚMS: Zmena volebného systému má zlepšiť zastúpenie regiónov v NR SR
Únia miest Slovenska navrhuje zmeniť volebný systém, v ktorom by zlepšil zastúpenie regiónov v Národnej rade (NR) SR. Návrh predstavilo ÚMS na stredajšej tlačovej konferencii.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %