Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
04.01.2021 08:35

Ľudia sa v zime nemusia báť napadnutia zverou


Diviak lesný (Sus scrofa).


Ľudia sa v zime nemusia báť napadnutia zverou. Zvieratá človeka spozorujú skôr a unikajú bez toho, aby o tom človek mnohokrát vedel. Povedala to hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.


Neodporúča však, aby ľudia navštevovali lokality, kde sú kŕmne zariadenia, pretože zver sa vyruší, vystresuje a zbytočne tak stráca energiu.

Zver sa počas zimných mesiacov často združuje vo väčších či menších čriedach. Ide najmä o jeleniu, danieliu, srnčiu, kamzičiu a diviačiu zver. Podľa Debnárovej sa zdržujú prevažne na slnečných stráňach, kde majú prehľad o predátoroch, majú tam pokoj a dostatok prirodzenej potravy, ako sú napríklad bukvice či žalude. Srnčia zver vyhľadáva v zime otvorenú poľnohospodársku krajinu, najmä oziminy. „Snažia sa v čo najväčšej možnej miere šetriť energiu,” podotkla Debnárová.

Pokračuje, že medvede v zime zaľahnú na pravý zimný spánok. Môže sa však stať, že počas teplej zimy sa budia a vyliezajú z úkrytov. Vlky sú vo svorkách a vyhľadávajú najmä diviačiu a jeleniu zver, ktorú lovia. „Počas vysokej snehovej pokrývky poľovníci často nachádzajú strhnutú zver vlkmi, najmä v blízkosti kŕmnych zariadení, kde sa táto zver zdržuje. Môžu narobiť značné škody na poľovnej zveri,” uviedla hovorkyňa.

K nebezpečným stretom zvierat a ľudí môže podľa Debnárovej dôjsť v jarných a letných mesiacoch, keď sú odchovávané mláďatá. Nebezpečnými sú medvedice alebo diviačice, a to v prípadoch, keď sa človek nevedomky priblíži na vzdialenosť 20 a menej metrov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity
Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.
viac
12.06.2020
Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z potravín
Od začiatku roka Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR eviduje už 13 ochorení na kliešťovú encefalitídu. Z toho sedem ochorení vzniklo po prisatí kliešťa a šesť konzumáciou nepasterizovaných produktov. Uviedla to hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.
viac
17.01.2022
Bratislava spúšťa službu nízko-prahového krízového nocľahu
Mesto Bratislava spúšťa počas najchladnejších mesiacov, teda v januári a februári, krízový režim ako prevenciu pred umrznutím ľudí bez domova. Počas mrazov poskytne službu nízko-prahového krízového nocľahu.
viac
10.02.2024
Otužilci zvýraznili dôležitosť pomoci ľuďom bez domova počas zimy
Na dôležitosť pomoci ľuďom bez domova v zimnom období poukázali v sobotu predpoludním aj účastníci charitatívneho otužovania. Na bratislavských Zlatých pieskoch vstúpilo do chladných vôd jazera vyše 100 otužilcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %