Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
18.08.2022 09:30

Liptovský Mikuláš má k zmene klímy spracované dva strategické dokumenty


Na snímke primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Liptovský Mikuláš má v oblasti adaptácie na zmenu klímy spracované dva strategické dokumenty. Ide o nízkouhlíkovú stratégiu na roky 2022 až 2036, tiež koncepciu rozvoja mesta v oblasti tepelnej energetiky. Uviedol to Ján Sokolský z kancelárie vedenia mesta.


Podľa jeho slov v tejto oblasti zrealizovali viaceré environmentálne projekty, v areáloch štyroch škôl napríklad pribudli dažďové záhrady.

Samospráva tiež pristúpila k zefektívneniu viacerých kultúrnych domov. Energeticky efektívnejšia je aj budova mestského úradu. Okrem toho došlo k výmene autobusov v mestskej autobusovej doprave. "Za ostatné štyri roky sme vysadili stovky stromov. Pribudli lúčne záhony a kvetinové záhony. Najviac stromov pribudlo popri cyklochodníku od lodenice po Okoličné," priblížil Sokolský.

Pri Základnej škole s materskou školou Demänovská ulica v Liptovskom Mikuláši vznikla záhrada starej mamy. Ide o ovocný sad, ktorý bol kedysi súčasťou vidieckych usadlostí a záhrad. Do výsadby sa zapojili aj žiaci. Pred výsadbou žiaci pracovali na návrhoch arboréta, získavali informácie o histórii jednotlivých druhov rastlín a o zvykoch pri ich pestovaní. "Pri liptovskomikulášskom dome kultúry vznikla vertikálna zelená stena, revitalizovali sme vnútroblok ulíc Jefremovská, Hradišská a Senická. V Rohonciho záhrade sme inštalovali cyklobox so zelenou strechou," vymenoval primátor Ján Blcháč. Mesto tiež prevádzkuje štyri nabíjacie body na elektrobicykle v centre.

V oblasti vodozádržných opatrení samospráva pripravuje revitalizáciu vnútrobloku na Lipovej ulici na Podbrezinách. Podľa Sokolského pôjde o zachytávanie dažďovej vody so strechy priľahlých bytových domov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2021
Liptovský Mikuláš zažiadal o nenávratné zdroje vo výške 300 000 eur
Žiadosti o získanie nenávratných finančných prostriedkov vo výške približne 300 000 eur podali za uplynulé týždne liptovskomikulášski mestskí úradníci.
viac
06.07.2021
Mesto Šaľa pripravilo projekty na zmiernenie klimatickej zmeny
Samospráva vypracovala projekt zameraný na znižovanie emisií oxidu uhličitého a prispôsobenie sa zmene klímy, ktorého nosnými časťami budú investície do lesoparku a zateplenia objektov telocvične a družiny na Základnej škole Ľ. Štúra v Šali.
viac
01.12.2021
Spolupráca L. Mikuláša a Ružomberka by mohla do regiónu priniesť milióny eur
Mestá Liptovský Mikuláš a Ružomberok budú spolupracovať pri získavaní eurofondov pre región Liptov.
viac
01.02.2023
V Liptovskom Mikuláši plánujú rekonštrukciu jaslí aj úpravu ihriska
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje počas aktuálneho roka uskutočniť šesť projektov, na ktoré získali 950 000 eur z externých zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %