Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
19.02.2022 01:50

Lietať bude aj bývalý vojenský pilot stíhačky MiG-29


Snímka (cbs)


Letecká skupina Slovensko z neba sídliaca v Kynceľovej pri Banskej Bystrici bude za svojimi zábermi vzlietať z letiska Dobrá Niva už čoskoro. Cez objektív plánujú zvečniť fotografie celého Slovenska.


Leteckí fotografi a piloti používajú malé dvojmiestne lietadlá Viper SD4 slovenskej výroby na fotografovanie celého Slovenska i Českej republiky priamo z kokpitu lietadla. Medzi členmi posádky sa nachádza aj Kamil Glovňa, bývalý vojenský pilot legendárnej stíhačky MiG 29, ktorý dlhé roky slúžil pri ochrane vzdušného priestoru Slovenska. Medzi letcami je známy aj svojou novou knihou zo zákulisia práce stíhacích pilotov, s názvom Lietali sme MiG-29.

Letecké snímkovanie sa uskutoční v priebehu jari a leta tohto roku. Určené je najmä pre propagáciu našej krajiny. Letecké zábery posilňujú návštevnosť v danom regióne. Najväčší záujem majú o nich samotné mestá či obce, ale aj kultúrno-vzdelávacie inštitúcie. Posádky troch lietadiel na čele s autorom myšlienky tejto udalosti, Milanom Paprčkom, pracujú momentálne na leteckom pláne a premýšľajú nad leteckými okruhmi jednotlivých regiónov Slovenska.

Zábery z leteckého snímkovania nájdete v najväčšej databáze leteckých fotografií

„Našu krajinu poznám z viacerých rôznych pohľadov, zo skialpu, turistiky, bicykla, či motorky. No podľa mňa najkrajší pohľad na Slovensko zo všetkých, je práve ten z neba,“ hovorí pilot a letecký fotograf Milan Paprčka. „Ale tento pohľad nemá možnosť zažiť každý. Preto sme sa podujali vyfotografovať celé Slovensko z kokpitu lietadla a sprístupniť zábery na našu krajinu aj ostatným. Pretože odtiaľ zhora je úplne iná,“ dodáva Paprčka.

Letecké fotografie budú umiestnené do najväčšej databázy leteckých fotografií. Môžete ich nájsť na stránke Aero-Photo.com a využívať ich aj zdarma.

Nad obcami krúžia ako jastraby

Prostredníctvom športových dvojmiestnych lietadiel dokáže letecká posádka krúžiť nad obcou aj v najnižších možných výškach. „Voláme sa aj pravotočiví jastraby z toho dôvodu, že keď nad daným objektom či sídlom krúžime, stále sa lietadlo točí doprava, aby umožnilo fotografovi čo najlepšie podmienky na fotenie,“ približuje Paprčka.

Ako hovorí fotografka z leteckého tímu Ivana Krchnava, fotograf má najťažšiu úlohu. „Ako fotografka sedím po pravej ruke pilota a musím vytvoriť jedinečný záber, ktorý si vopred nemám možnosť pripraviť. Pracujem s tým, čo mám v tej chvíli k dispozícii a to, že sme dokonale zohratí s pilotom je mnohokrát najdôležitejšie,“ vysvetľuje.

Medzi pilotmi sa nachádza aj Kamil Glovňa, bývalý vojenský pilot legendárnej stíhačky MiG 29, ktorý dlhé roky slúžil pri ochrane vzdušného priestoru Slovenska. Medzi letcami je známy najmä svojou novou knihou zo zákulisia práce stíhacích pilotov. Keďže jeho vášňou okrem lietania je aj fotografovanie, podujal sa aj on na spoluprácu v rámci leteckého snímkovania Slovenska z neba. „Ako bývalý vojenský pilot som už vo výslužbe ale nemôžem ostať už len s nohami na zemi. Ešte stále ma to ťahá do vzduchu, a preto som si našiel vo vydavateľstve CBS prácu pilota, počas ktorej lietam s fotografmi a spolu snímkujeme celé Slovensko z neba,“ hovorí Kamil Glovňa, stíhací pilot.

Autor: (CBS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2019
Obyvatelia Dobrej Nivy chcú obchvat, upozorňovali na to blokovaním cesty
Asi 150 obyvateľov Dobrej Nivy v okrese Zvolen v piatok popoludní na pol hodinu zablokovalo cestu I/66. Neustálym prechádzaním cez priechod pre chodcov pred miestnymi potravinami v centre obce chceli poukázať na neúnosnú situáciu v doprave.
viac
29.06.2021
UNICEF hľadá pamätníkov pomoci UNRRA
Po 2. svetovej vojne pomáhala organizácia Spojených národov UNRRA krajinám postihnutých vojnou. Jednou z prvých krajín, kam táto pomoc smerovala bolo Československo.
viac
27.12.2021
ZMOS počas roka prinášal inšpiráciu dobrej praxe
Združenie miest a obcí Slovenska počas končiaceho roka predstavilo 12 príkladov dobrej praxe. Každý z nich je príkladom úspešného, inovatívneho a udržateľného riešenia, ktoré môže inšpirovať ostatné samosprávy.
viac
19.03.2024
Obec Dobrá Niva plánuje v tomto roku začať s budovaním oddychovej zóny
Obec Dobrá Niva vo Zvolenskom okrese plánuje v tomto roku začať s budovaním novej oddychovej zóny. Patrí k dlhšie plánovanej investícii obce a zároveň najväčším investičným projektom tohto roka. TASR to povedal starosta Milan Jakubík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %