Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
13.01.2023 10:35

Krupina vysádza zeleň, na dvoch uliciach pribudnú desiatky stromov


Ilustračná snímka: (tasr).


V Krupine v týchto dňoch realizujú projekt výsadby zelene, na ktorý získalo mesto podporu od Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) vo výške 14 368 eur.


Projekt je súčasťou národného projektu podpory biodiverzity – Zelené obce Slovenska, do ktorého sa mesto zapojilo ešte v roku 2019. Ako informuje samospráva na svojej stránke, realizácia projektu sa oneskorila z dôvodov pandémie a iných vonkajších vplyvov.

"Pre novú výsadbu pôvodných listnatých drevín sme vytypovali dve lokality. Na Špitzerovej ulici bola vysadená alejová a medzibloková zeleň v rozsahu 47 stromov, medzi ktorými dominuje javor poľný a hrab obyčajný," uvádza mesto.

Jedná sa o lokalitu situovanú na kopci so zástavbou bytových domov s nedostatkom funkčnej zelene, ktorá by dokázala zmierniť častý nárazový vietor a efektívne zadržať zrážkové vody v pôde.

"Na sídlisku Majerský rad sme sa zamerali na izolačnú zeleň od železničnej trate, ktorá by mala napomôcť znížiť prašnosť a hlučnosť územia. Tam bolo vysadených 39 nových stromov rôznych druhov – javor poľný, hrab obyčajný, lieska obyčajná, hloh jednosemenný, čerešňa vtáčia a dub," vymenovalo mesto. Pri výsadbe stromov nešlo len o estetickú funkciu, ale aj o klimatickú, pôdoochrannú, vodoochrannú a krajinotvornú funkciu ekosystémov.

"Mestská zeleň sa navyše stáva útočiskom pre nespočetné množstvo rôznych druhov živočíchov, najmä vtákov, hmyzu a ďalších druhov cicavcov. Jej prínosom by malo byť aj ľahšie prekonávanie extrémne vysokých teplôt, prudkého ochladenia či prívalových dažďov," pripomína samospráva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2020
Správa ciest KSK vysadí pri cestách stovky stromov
Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) spúšťa projekt obnovy cestnej zelene, v rámci ktorého plánuje do budúceho roka vysadiť zhruba 500 stromov.
viac
11.08.2020
Zeleň do centra – život do mesta
Zeleň do centra – život do mesta: do života sme uviedli areál podporený z programu Zelené oázy.
viac
30.10.2020
Samospráva vysadí viac ako 70 stromov
Viac než 70 stromov vysadí na verejných priestranstvách počas najbližších týždňov samospráva Lučenca. Na sociálnej sieti o tom informovala primátorka Alexandra Pivková.
viac
10.07.2023
V rámci národného projektu vysadili v 370 obciach vyše 33 500 kusov drevín
V rámci národného projektu Zelené obce Slovenska vysadilo 370 obcí viac ako 33 500 kusov drevín. Na jar tohto roka vysadili 8079 kusov drevín v 97 obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %