Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
17.04.2023 10:35

Krajskí poslanci budú okrem iného schvaľovať úverovú zmluvu na 30 mil. eur


Sídlo PSK.


Záverečný účet Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za rok 2022, školské a kultúrne projekty i nové cestné akcie, ktoré prinesú rekonštrukcie a modernizácie ďalších úsekov. Tieto a iné témy sú predmetom zasadnutia Zastupiteľstva PSK, ktoré sa koná v pondelok 17. apríla.


Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová s tým, že krajskí poslanci sa zídu na druhom tohtoročnom zasadnutí a v poradí piatom v novom volebnom období. Na programe je celkovo 26 bodov rokovania.

"Okrem záverečného účtu sa bude schvaľovať v poradí druhá tohtoročná úprava rozpočtu a uzatvorenie úverovej zmluvy vo výške 30 miliónov eur na činnosti spojené s realizáciu mostného a cestného programu. Tá má priniesť rekonštrukcie ďalších úsekov ciest II. a III. triedy i mostných objektov Správy a údržby ciest PSK. V rámci výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa plánujú investície na dobudovanie infraštruktúry v Poloninách, ale aj ďalšie cestné projekty," uviedla hovorkyňa.

Krajský parlament prerokuje tiež zámer vstupu do projektu výstavby novej telocvične Gymnázia. T. Vansovej v Starej Ľubovni so žiadosťou o príspevok z Fondu na podporu športu. Predmetom rokovania bude aj schválenie predloženia viacerých žiadostí o nenávratný finančný príspevok v rámci výzvy IROP, ako i Plánu obnovy, zameraných na zlepšenie vzdelávacej infraštruktúry v kraji. Jeleňová doplnila, že na programe je aj schvaľovanie projektov kultúrnych organizácií PSK – Vihorlatskej hvezdárne v Humennom, Hvezdárne a planetária v Prešove a Podduklianskeho osvetového strediska.

"Poslanci sa budú venovať viacerým informatívnym správam, vyúčtovaniu zálohového príspevku za služby vo verejnom záujme v prímestskej doprave za uplynulý rok i stratégii pre mládež na najbližšie roky. Schvaľovať sa bude i uzatvorenie zmluvy o Ekonomickej sieti regiónov Trojmoria. Jej zakladateľmi okrem PSK je aj päť vojvodstiev z Poľska, päť žúp z Rumunska, tri subjekty z Litovskej republiky a maďarská župa so sídlom v Debrecíne," vymenovala Jeleňová.

Rokovanie krajského parlamentu začne tradične o 10. hodine a bude dostupné aj pre širokú verejnosť prostredníctvom online prenosu cez tasr.tv.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.04.2018
Kraj podporí projekty v regióne sumou 663-tisíc eur
Prešovský samosprávny kraj prerozdelí z vlastných príjmov v rámci dotácií 663-tisíc eur. Podporené budú projekty v oblasti kultúry, športu a sociálnych služieb. O grantové peniaze môžu požiadať mestá, obce, občianske združenia i neziskové organizácie. Žiadosť je potrebné predložiť do 13. apríla.
viac
28.05.2020
PSK nezrušil grantové výzvy, časť peňazí však nerozdelí
Prešovskí krajskí poslanci odsúhlasili na pondelkovom (25. 5.) rokovaní viacero zmien v poskytovaní dotácií z rozpočtu kraja. Granty pre obce, mestá, organizácie a cirkvi ostali zachované.
viac
11.03.2022
Poslanci PSK vyčlenili 125 000 eur na pomoc v súvislosti s utečeneckou krízou
Pre utečeneckú krízu v súvislosti s vojnou na Ukrajine vyčlenil Prešovský samosprávny kraj (PSK) zo svojho rozpočtu 25 000 eur pre obec Ubľa a 100 000 eur na zabezpečenie humanitárnej pomoci pre utečencov. Vo štvrtok to schválili krajskí poslanci.
viac
18.04.2023
Prešovský samosprávny kraj vlani hospodáril s rekordným rozpočtom
S historicky rekordným rozpočtom vlani hospodáril Prešovský samosprávny kraj (PSK). Príjmy kraja dosiahli sumu 277,4 milióna eur a výdavky predstavovali 302,2 milióna eur. Výsledok hospodárenia za rok 2022 predstavuje 24,8 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %