Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
23.08.2023 11:40

Kraj vybudoval v Nižnom Slavkove most za viac ako milión eur


Snímka zdroj: (Správa a údržba ciest PSK).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) vybudoval v Nižnom Slavkove v okrese Sabinov most za 1,05 milióna eur. Nahradil pôvodný 72-ročný mostný objekt, ktorý bol v zlom technickom stave. Výstavbu kraj financoval z vlastných zdrojov. Kraj o tom informuje na svojej webstránke.


Nový most vedúci ponad potok Kanišov už slúži motoristickej verejnosti. Správa a údržba ciest PSK spustila jeho výstavbu v júli 2022 a aktuálne všetky technicky náročné stavebné činnosti na objekte, ktorý prevádza cestu tretej triedy, ukončila.

"Pôvodný most z roku 1951 bol klasifikovaný v stupni 6 - ako veľmi zlý. Zistili sa na ňom poruchy a nedostatky, ktoré si vynútili jeho zbúranie," uvádza kraj.

Následne sa pristúpilo k vyhotoveniu základov podkladových betónov a mikropilót nového objektu. Rekonštrukčné práce sa týkali celkovej dĺžky premostenia 20,55 metra a šírky osem metrov.

"Súčasťou prác bolo dobetónovanie ložiskových blokov a neskôr záverného múrika, osadenie ložísk a nosníkov, ako aj vyhotovenie spriahujúcej dosky a priečnikov. Zrealizovala sa hydroizolácia mostovky a rímsy mosta, upravili sa svahy koryta potoka a vykonali terénne úpravy. Taktiež sa vykonala rekonštrukcia priľahlej vozovky pred a za mostom," približuje kraj.

Výstavbou nového mosta sa podľa PSK zlepšili podmienky cestnej dopravy pre jeho obyvateľov a tiež obyvateľov okolitých obcí, respektíve všetkých účastníkov premávky, ktorí ho v rámci cestovania využívajú. Novopostavený most zároveň plní úlohu významného dopravného prepojenia okresov Sabinov a Levoča.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2020
Vláda uvoľnila financie na výstavbu nového mosta v Ilave
Vládny kabinet schválil v stredu 26. februára 2020 uvoľnenie finančných prostriedkov na odstránenie starého a výstavbu nového mostného objektu ponad Vážsky kanál v Ilave.
viac
30.11.2022
PSK buduje za Nižným Slavkovom nový most za viac ako milión eur
Nad potokom Kanišov za obcou Nižný Slavkov stavia Prešovský samosprávny kraj (PSK) prostredníctvom Správy a údržby ciest (SÚC) PSK nový most, ktorý nahradí pôvodný vyše 70-ročný.
viac
14.02.2023
Obec Veľká Franková bude mať nový most za vyše 537 000 eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) spustil výstavbu nového mostného objektu vo Veľkej Frankovej v okrese Kežmarok. Nahradí pôvodný postavený ešte v roku 1971, ktorý bol už značne poškodený.
viac
19.04.2023
Do obnovy mosta v Nižnom Hrušove kraj investuje takmer 285 000 eur
Takmer 285 000 eur investuje Prešovský samosprávny kraj (PSK) do obnovy mosta v Nižnom Hrušove v okrese Vranov nad Topľou. Komplexnú obnovu si vynútil zlý stavebno-technický stav objektu, ktorý bol hodnotený v šiestom zo siedmich stupňov. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %