Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
08.03.2024 08:55

Kraj sa pustil do rekonštrukcie prihraničnej cesty s Poľskom


Snímka zdroj: PSK


Cezhraničná spolupráca s Poľskom prináša ďalšie ovocie. Spoločný projekt Prešovského samosprávneho kraja a Malopoľského vojvodstva sa postará o opravu 4,7 km ciest na slovenskej i poľskej strane. V prešovskom regióne sa začína s modernizáciou úseku Lysá Poľana – Podspády.


Prešovský samosprávny kraj (PSK) začína s I. etapou modernizácie úseku Lysá Poľana – Podspády. Vďaka cezhraničnému programu Interreg 2021 -2027 sa dočká opravy 1,5 km úsek od križovatky s cestou I/66 v Tatranskej Javorine – časť Podspády až po most č.3078-001 v Tatranskej Javorine.

„Spolupráca s poľskou stranou cez program Interreg nám vždy prináša kvalitné cesty, čo je pre rozvoj cestovného ruchu veľmi dôležité. Konkrétne na tento úsek pôjde z Interregu takmer 600-tisíc eur a ďalších 200-tisíc eur pridáme z vlastných zdrojov. Modernizácia bude dokončená skôr, než sa predpokladalo, už v októbri tohto roku a ja pevne verím, že táto dobrá spolupráca medzi Poľskom a Slovenskom bude prekvitať aj v ďalších rokoch,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský s tým, že v rámci I. etapy sa opraví cesta a vymení verejné osvetlenie na úseku Podspády – Tatranská Javorina.

V rámci modernizácie sa položí nový asfalt a v časti Podspády sa rozšíri krajnica pre pohyb chodcov od autobusovej zastávky. Okrem toho sa zrekonštruujú a prečistia priepusty, upravia sa priekopy i priechod pre chodcov, kde sa doplnia varovné a signálne pásy. Na ceste pribudnú zvodidlá, obnovia sa snímače na vozovke pri meteostanici i vodorovné značenie. Tiež sa vymení a doplní zvislé dopravné značenie. Celkovo sa tu preinvestuje viac ako 596-tisíc eur z Interregu, ďalších 200-tisíc eur zo zdrojov PSK.

„Na poľskej strane sa bude rekonštruovať 3,3 km úsek z Tatranskej Bukoviny smerom na Lysú Poľanu, čiže obidve cesty na slovenskej aj poľskej strane končia na Lysej Poľane, kde je zaujímavý most. Vzali sme ho do správy a majetku od Slovenskej správy ciest a máme na neho pripravený projekt. Momentálne pracujeme na majetkovo-právnom vysporiadaní pozemkov, ktoré by slúžili na dočasné premostenie, dočasnú obchádzku mosta, pretože sa uvažuje s demoláciou mosta a reálne potrebujeme vybaviť ešte stavebné povolenie na slovenskej a poľskej strane tak, aby sme ešte v tomto programovom období vedeli požiadať o nenávratný finančný príspevok,“ doplnil riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth.

Počas realizácie stavebných prác, ktorých zhotoviteľom je Doprastav a. s., budú platiť na danom úseku dopravné obmedzenia v podobe čiastočnej uzávery cesty. Doprava bude vedená striedavo v jednom jazdnom pruhu a bude regulovaná prenosným dopravným značením. Účastníci cestnej premávky musia počítať aj so zníženou povolenou rýchlosťou 30 km/h.

Cezhraničný projekt bol schválený v rámci  programu Interreg a výzvy určenej pre cezhraničné cesty so schváleným financovaním zo zdrojov EFRR pre oboch partnerov vo výške 1,97 milióna eur.

„Teším sa, že táto cezhraničné spojenie v lukratívnom prostredí Tatier spojí dva regióny, ktoré sú si blízke nielen hranicou, ale aj kultúrou a jazykom. Modernizácia cestných úsekov na poľskej a slovenskej strane prispeje k zlepšeniu bezpečnosti a komfortu miestnej i tranzitnej dopravy, ktorá skráti prístup do miest za prácou či oddychom. Je symbolické, že cesty sa prepoja v Lysej Poľane, ktorá nás naozaj spája, “ dodal na odovzdaní staveniska na slovenskej strane maršálek Malopoľského vojvodstva Witold Kozłowski.

Autor: (ts-PSK, Lea Lehotská)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2021
Poslanci PSK vyčlenili na opravu mostov a ciest v kraji 5 000 000 eur
Sumu 5 000 000 eur schválili prešovskí krajskí poslanci na svojom pondelkovom online rokovaní pre Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) na opravu desiatich mostov a 15 úsekov ciest v kraji.
viac
30.11.2021
V Prešovskom kraji pribudli viaceré zrekonštruované i nové športoviská
Z grantového programu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Výzva pre región boli v uplynulých mesiacoch v kraji podporené rekonštrukcie alebo výstavby viacerých športovísk.
viac
28.06.2022
Kraj spustil veľký cestný projekt pod Tatrami za takmer 43 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj začal s realizáciou projektu rekonštrukcie tzv. Cesty Slobody, ktorý predstavuje jednu z najväčších investičných akcií v doprave na území kraja za ostatné roky.
viac
16.01.2024
PSK pripravuje rekonštrukciu cesty II. triedy pri obci Ľubica
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravuje rekonštrukciu cesty II. triedy pri obci Ľubica neďaleko Kežmarku. Hovorkyňa kraja Daša Jeleňová pre TASR potvrdila, že Správa a údržba ciest PSK aktuálne vypracováva projektovú dokumentáciu na realizáciu stavby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %