Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
28.10.2022 01:30

Kraj označí 160 km nových cyklotrás, na ďalších 125 km obnoví značenie


Ilustračná snímka.


V Trnavskom kraji vzniklo 160 kilometrov (km) novopovolených cykloturistických trás. Zároveň sa obnoví existujúce cykloturistické značenie na 125 kilometroch. Informoval o tom odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).


Samosprávny kraj na tento účel vyčlenil sumu 95 000 eur. "V rámci prístupu k rozvoju cyklistickej dopravy a turistiky plynulo pokračujeme vo vyznačovaní trás. Aktuálne sme pripravili dva nové balíky úsekov v celkovej dĺžke 285 kilometrov. Časť z nich v rámci medzinárodných cyklotrás prepája Trnavský kraj s Bratislavským, respektíve Nitrianskym. Za predchádzajúcich päť rokov sme označili 616 kilometrov novopovolených trás a obnovili sme značenie na 473 kilometroch úsekov. Cykloturistickú infraštruktúru vylepšujeme aj smerovníkmi, informačnými tabuľami, veľkoplošnými mapami a ďalšími prvkami, akými sú napríklad servisné stojany," uviedla krajská cyklokoordinátorka Silvia Szokolová.

Novopovolené cykloturistické trasy vyznačí krajská samospráva na Žitnom ostrove, kde prepojí medzinárodnú sieť pútnických cyklotrás SacraVelo. Časť trasy v dĺžke 4,4 kilometra medzi Kyselicou a Báčom vybudovala krajská samospráva s pomocou eurofondov. Vyznačená bude aj cezhraničná Cyrilometodská cesta v úseku od Trnavy po hranicu s Nitrianskym krajom.

Obnovou cykloturistického značenia prejde napríklad okružná trasa popri Malom Dunaji s názvom Po stopách vodných mlynov, okruhy okolo Serede a Okoča, ako aj trasy okolo Váhu a Vodnej nádrže Kráľová.

Celému procesu predchádzalo detailné zmapovanie úsekov. "Realizácia značenia je naplánovaná do konca tohto roka. Po jej dokončení aktualizujeme mapy a trasy v textovej i grafickej podobe tak, aby boli dostupné širokej verejnosti. Aj takýmto spôsobom nasmerujeme cyklistov k sakrálnym a technickým pamiatkam," doplnila Szokolová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2019
Participatívny rozpočet kraja ľudí zaujal, prišli s podnetnými projektmi
Sériu stretnutí s obyvateľmi jednotlivých regiónov Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) majú za sebou koordinátori prvého ročníka krajského participatívneho rozpočtu.
viac
25.02.2021
Divadlo sa obnovenou fasádou vrátilo k podobe z 19. storočia
Po troch mesiacoch prác odkrylo lešenie novú, zmenenú fasádu Divadla Jána Palárika (DJP) v Trnave zo strany Divadelnej ulice. Vrátila sa do podoby, ako ju v roku 1831 pri výstavbe navrhol staviteľ Bernard Grünn.
viac
25.11.2021
TTSK zrekonštruoval cestu v obci Prietrž
Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) dokončila rekonštrukciu takmer 1,5 kilometra dlhého úseku cesty III. triedy, ktorá prechádza obcou Prietrž v okrese Senica. Uviedlo to komunikačné oddelenie TTSK.
viac
09.08.2022
Obnova krytej plavárne by mala trvať najviac jeden rok
Najneskôr v auguste 2023 by mala začať slúžiť verejnosti obnovená krytá plaváreň na Materiálovotechnologickej fakulte (MTF) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Trnave, ktorej obnovu odštartovali vďaka združeným prostriedkom Fondu na podporu športu, mesta, Trnavského kraja a školy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %