Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
21.06.2023 11:40

Kraj ocenil najlepších žiakov i učiteľov


Snímka zdroj: (PSK).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) po 13. raz ocenil najúspešnejších pedagógov a žiakov stredných škôl. Za svoje úspechy dosiahnuté v aktuálnom školskom roku si v utorok v Divadle Jonáša Záborského v Prešove prevzali plakety. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.


"Vďaka dosiahnutým výsledkom aj na medzinárodnej úrovni, svojej angažovanosti v zlepšení stredoškolského vzdelávania a života školy robia nášmu kraju česť a to najlepšie meno. Zároveň sú motiváciou a inšpiráciou aj pre ostatných," upozornil predseda PSK Milan Majerský. Žiaci podľa neho preukázali svoj talent, cieľavedomosť, húževnatosť a výnimočné zručnosti, na ktorých môžu stavať vo svojom profesijnom živote. "Učitelia zas dokázali manažérske schopnosti, trpezlivosť a nasadenie v prístupe k vzdelávaniu a formovať zverencov tak, aby z nich vyrástli osobnosti s veľkým charakterom," dodal Majerský.

Plaketu Jána Amosa Komenského Sophista pro regione - Učiteľ múdrosti pre región si prevzalo spomedzi 56 nominovaných 15 učiteľov. O laureátoch rozhodovali členovia Územnej školskej rady na základe nominácií od riaditeľov škôl. Jeleňová konkretizovala, že šesť ocenených pedagógov je z prešovských škôl, traja z popradských a po jednom z Bardejova, Levoče, Kežmarku, Humenného, Starej Ľubovne a Vranova nad Topľou. "Mnohí z nich so svojimi zverencami dosiahli výnimočné výsledky v rôznych súťažiach a olympiádach na národnej i nadnárodnej úrovni, pripravili zaujímavé školské aktivity a zrealizovali viaceré zmysluplné školské projekty. Zasadali ako porotcovia v hodnotiteľských komisiách, venovali sa mimoškolskej činnosti a niektorí sa významne angažovali aj v štúdiu a výchove žiakov s viacnásobným postihnutím," upozornila hovorkyňa.

Plaketou Lux mentium - Svetlo poznania bolo ocenených aj 15 žiakov. Laureátov vybrala komisia zložená zo zástupcov Odboru školstva PSK. Ocenenie udelila šiestim žiakom z prešovských stredných škôl, dvom zo Starej Ľubovne a po jednom z Bardejova, Humenného, Kežmarku, Popradu, Sniny, Svitu a Vranova nad Topľou. "Ocenení žiaci majú široké spektrum záujmov, za sebou výnimočné úspechy v predmetových olympiádach a športových súťažiach, pracujú v redakciách školských časopisov, sú členmi školských parlamentov, autormi originálnych projektov a mnohí sa venujú aj dobrovoľníctvu," dodala Jeleňová.

V zriaďovateľskej pôsobnosti PSK je 68 stredných škôl, dve jazykové, jedna škola v prírode a jeden školský internát. Súkromných a cirkevných škôl je na území kraja 34.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2017
Deň učiteľov v Trebišove
Mesto Trebišov zorganizovalo koncom marca spoločenské stretnutie pri príležitosti Dňa učiteľov v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska v Trebišove.
viac
30.10.2017
Školy dostanú vyše pol milióna eur za mimoriadne výsledky žiakov
Školy dostanú viac ako pol milióna eur za úspechy ich žiakov na celoslovenskej či medzinárodnej súťaži alebo olympiáde. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.
viac
18.03.2020
Učitelia a žiaci majú k dispozícii viacero portálov
Krízový štáb vo štvrtok 12. marca rozhodol o zatvorení všetkých škôl a školských zariadení na území Slovenskej republiky od pondelka 16. marca na 14 dní. Prerušenie vyučovania v školách v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu si vyžiadalo využívanie online formy vzdelávania.
viac
17.06.2021
Prešovský kraj hľadá Naj online učiteľov stredných škôl
Prešovský samosprávny kraj vyhlasuje anketu Naj online učiteľ PSK za školský rok 2020/2021. Jej zámerom je vyzdvihnúť prácu učiteľov stredných škôl v kraji počas dištančnej výučby, na ktorú museli prejsť školy počas pandémie koronavírusu. Na toto ocenenie učiteľov nominujú ich žiaci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %