Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
13.06.2022 08:25

Kostol svätého Petra z Alkantary sprístupnia verejnosti


Kostol svätého Petra z Alkantary.


Zoznam sakrálnych pamiatok, ktoré môže verejnosť spoznať v rámci turistických prehliadok v Liptovskom Mikuláši, rozšíri kostol svätého Petra z Alkantary. Najväčší gotický kostol na Liptove sa nachádza v časti Okoličné a je po rozsiahlej rekonštrukcii.


Spolu s ním je možné navštíviť aj Múzeum Ladislava Mattyasovszkého, ktoré sa nachádza v bezprostrednej blízkosti. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"Kostol sv. Petra z Alkantary desaťročia ukrýval maľby z 15. storočia či františkánsku kryptu z 18. storočia. Objavili ich postupne v rámci archeologických výskumov, ktoré v kostole realizovali počas 13-ročnej rekonštrukcie. Neskorogotické fresky v hviezdicovej stropnej klenbe boli prekryté vrstvou omietky pri opravách kostola v minulom storočí," priblížila hovorkyňa s tým, že obrazce svätcov vznikli podľa odborníkov koncom 15. storočia, keď postavili aj kostol. Objavili ich v roku 2018. Dva roky predtým odhalili aj františkánsku kryptu. Podľa správcu farnosti v Okoličnom Jozefa Tomagu je kostol v súčasnosti zreštaurovaný do pôvodnej stredovekej podoby.

Františkánsky kláštor v Okoličnom je domovom múzea pomenovaného po biskupovi Ladislavovi Mattyasovszkom. Pri návšteve kostola môžu záujemcovia spoznať aj expozíciu zameranú na sakrálne umenie. "Možno tu nájsť plastiky od Majstra Pavla z Levoče či liturgické predmety z obdobia baroka," uviedla hovorkyňa. Prostredníctvom informačných panelov sa návštevník dozvie aj o dejinách kostola či osobnosti biskupa Mattyasovszkého.

Všetky chrámy sprístupnené na turistické prehliadky - kostol svätého Petra z Alkantary, kostol svätého Mikuláša, evanjelický kostol na Tranovského ulici či synagógu, spozná verejnosť prostredníctvom audiosprievodcu v slovenskom, anglickom a poľskom jazyku. Spustia si ho priamo z mestskej webovej stránky cez QR kód. "Komu by táto forma nevyhovovala, rovnaké informácie nájde na prezentačných stojanoch umiestnených v chrámoch spoločne s rôznymi zaujímavosťami, fotografiami a popisom," doplnila riaditeľka informačného centra v Liptovskom Mikuláši Jana Piatková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2016
Mesto chce zakázať nočné parkovanie nákladných áut na Podbrezinách
Liptovskomikulášska mestská samospráva sa snaží riešiť problematiku parkovania na najväčšom sídlisku Podbreziny.
viac
24.08.2016
Oldtimer Rallye Tatry bude tento rok v znamení vody
Oldtimer Rallye Tatry je právom považovaná za najnáročnejšiu veteránsku akciu pre fajnšmekrov, ktorí majú odvahu svojich miláčikov preháňať po súčasných prehustených cestách pomedzi neraz bezohľadných účastníkov cestnej premávky.
viac
23.11.2016
Liptovský Mikuláš získal peniaze na zber biologického odpadu
Mikulášska radnica knihuje ďalší úspech pri získavaní externých zdrojov. „Na projekt zber a zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu pre kompostáreň v Okoličnom sme získali nenávratné finančné prostriedky vo výške 718-tisíc eur,“ uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.
viac
22.08.2018
Nová prekládková stanica odpadu v Okoličnom
Na zbernom dvore v mestskej časti Liptovského Mikuláša Okoličné vybudovali počas niekoľkých mesiacov prekládkovú stanicu odpadu, ktorá je jednou z najmodernejších na Slovensku. Jej prevádzku spustia dnes - 22. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %