Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
30.12.2022 02:25

Košická zoo sa teší záujmu, za rok ju navštívilo 250 000 ľudí


Snímka zdroj: (tasr).


Košická zoologická záhrada privítala tento rok už 250 000 návštevníkov. Vo svojej histórii dosiahla toto číslo druhýkrát, prvý raz to bolo v roku 2019.


Ako informovala zoo, jubilejným štvrťmilióntym návštevníkom sa vo štvrtok stala rodina Šmirjaková z Košíc. Pri vstupe ju privítali primátor mesta Jaroslav Polaček a riaditeľ zoo Erich Kočner.

Šmirjakovci prezradili, že v tomto roku prišli do zoo po druhý raz. "Do našej zoo chodíme radi, lebo sa nám tu páčia veľké výbehy, zvieratá všeobecne a napokon aj úžasné výhľady, keď vyšliapeme až do hornej časti," povedal otec rodiny Peter.

V tomto roku zoo ponúkla viacero zaujímavostí. Zo zoologického hľadiska k nim patrili prvoodchovy. Plameniaky červené a ružové sa tam vyliahli po prvý raz od začiatku ich chovu v roku 2014. K chovateľským úspechom patrí podľa zoo aj prvý potomok v skupine afrických opíc – mačiakov husárskych. V Košiciach sa narodil po 42 rokoch ako druhý odchov na Slovensku. Mimoriadne cenné sú odchovy dvoch mláďat kozorožcov sibírskych či mláďatá bažantov pestrých, ktoré sú považované v prírode za vyhubený druh. Chovateľov potešilo aj deväť veľhadovcov kubánskych a po prvý raz zoo odchovala korytnačku leopardiu. "Mimoriadne si ceníme dve mláďatá pakoňov pásavých. Naše reprodukčné stádo patrí k dvom medzi českými a slovenskými zoo. Nemôžem nespomenúť mláďa u antilop losích – druhej najväčšej antilopy sveta. Prírastkami nás potešili aj vodárky červené a antilopky jeleňovité, ktoré pochádzajú z Indie. Napokon to bolo šesť mláďat tučniakov jednopásych a jedno mláďa kamzíka alpského. Naša zoo je jediná, ktorá koordinuje európsky chov oboch druhov," priblížil riaditeľ Kočner.

Novinkami končiaceho sa roku boli aj tri druhy dravcov - karakara pásikavá pôvodom z Južnej Ameriky, orliak bielohlavý, známy ako národný symbol USA, a najväčší lietajúci dravec Slovenska orol skalný.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2017
Bratislavskú ZOO čaká v novom roku otvorenie chovnej stanice pre vlky
V roku 2017 je pre verejnosť v lesnej časti ZOO naplánované slávnostné otvorenie nového chovného zariadenia pre vlky európske aj s drevenou vyhliadkovou plošinou pre návštevníkov. Okrem toho bude tiež zväčšené chovné zariadenie pre pandy červené.
viac
13.02.2017
Košická ZOO sa stala členom svetovej organizácie WAZA
Zoologickú záhradu Košice najnovšie prijali za člena Svetovej organizácie zoologických záhrad a akvárií (WAZA). Po bojnickej sa tak stala druhou slovenskou zoo, ktorá získala status riadneho člena tejto prestížnej organizácie.
viac
15.08.2020
Zoo Košice privítala v júli rekordných takmer 63.000 návštevníkov
Rekordnú návštevnosť zaznamenala Zoologická záhrada Košice v priebehu mesiaca júl. "Bránami zoo prešlo takmer 63 000 návštevníkov, čo je o 5000 viac ako vlani.
viac
05.12.2022
Otvorili klzisko v mestskom parku, v prevádzke bude denne
V Mestskom parku v Košiciach v sobotu popoludní otvorili pre záujemcov o korčuľovanie ľadovú plochu. Po minuloročnej premiére bude prístupná aj túto sezónu. Informoval o tom košický magistrát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %