Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.02.2017 11:07

Košická ZOO sa stala členom svetovej organizácie WAZA


Ilustračná snímka: (tasr).


Zoologickú záhradu Košice najnovšie prijali za člena Svetovej organizácie zoologických záhrad a akvárií (WAZA). Po bojnickej sa tak stala druhou slovenskou zoo, ktorá získala status riadneho člena tejto prestížnej organizácie.


WAZA združuje v súčasnosti viac ako 300 členov - zoologických záhrad, akvárií, organizácií a osobností zo sveta zoológie. Sídlo má vo švajčiarskom meste Gland blízko Ženevy. K akceptácii členstva košickej zoo došlo koncom minulého roka bez námietok širokého spektra zoologických záhrad od amerického San Diega po japonské Tokio.       

"Pre Zoologickú záhradu Košice je to prestížne ocenenie, ktoré prioritne vytvára priestor na rozvoj medzinárodnej spolupráce a výmenu zvierat na globálnej úrovni. WAZA udelením členstva potvrdila stúpajúcu úroveň práce košickej zoo," uviedol riaditeľ zoo v košických Kavečanoch Erich Kočner. Len tri mesiace po prijatí za plnoprávneho člena Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA) tak podľa neho zoo zavŕšila proces integrácie do medzinárodných odborných štruktúr.      

WAZA, rovnako ako EAZA, vychádza z filozofie záchrany ohrozených druhov zvierat a ich možného návratu do prírody. Organizácia koordinuje prácu kontinentálnych, ale aj nadnárodných organizácií zaoberajúcich sa ochranou prírody. Napomáha postupne transformovať zoo na centrá biodiverzity tak, aby návštevníkovi poskytli predstavu o rozmanitosti a bohatstve sveta prírody.      

WAZA vznikla v roku 1935 ako Medzinárodná únia riaditeľov zoologických záhrad vo švajčiarskom Basileji. Po 2. svetovej vojne obnovila svoje pôsobenie. V roku 2000 sa premenovala, aby reflektovala modernejšiu inštitucionálnu spoluprácu.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2017
Bratislavskú ZOO čaká v novom roku otvorenie chovnej stanice pre vlky
V roku 2017 je pre verejnosť v lesnej časti ZOO naplánované slávnostné otvorenie nového chovného zariadenia pre vlky európske aj s drevenou vyhliadkovou plošinou pre návštevníkov. Okrem toho bude tiež zväčšené chovné zariadenie pre pandy červené.
viac
15.08.2020
Zoo Košice privítala v júli rekordných takmer 63.000 návštevníkov
Rekordnú návštevnosť zaznamenala Zoologická záhrada Košice v priebehu mesiaca júl. "Bránami zoo prešlo takmer 63 000 návštevníkov, čo je o 5000 viac ako vlani.
viac
04.12.2020
MŽP pozorne sleduje záujem EK o povolenie odstrelu vlka
Envirorezort pozorne sleduje záujem Európskej komisie (EK) o problematiku povolenia odstrelu vlka na SR. Opätovne pripomína, že žiadal nulovú kvótu na jeho odstrel v tohtoročnej poľovnej sezóne. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
30.12.2022
Košická zoo sa teší záujmu, za rok ju navštívilo 250 000 ľudí
Košická zoologická záhrada privítala tento rok už 250 000 návštevníkov. Vo svojej histórii dosiahla toto číslo druhýkrát, prvý raz to bolo v roku 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %