Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
08.11.2021 11:50

Kôrová kaplnka v Hornej Bzovej pod Poľanou je vo svete dreva raritou


Kôrová kaplnka v Hornej Bzovej. FOTO TASR - Silvia Tannhauserová


Kôrová kaplnka v Hornej Bzovej pod Poľanou je slovenským unikátom a aj vo svete dreva je raritou. Pre TASR to uviedla Nikola Sibylová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie s tým, že všetky steny interiéru a aj exteriéru kaplnky sú obložené jedľovou kôrou.


Ako dodala, použitie tohto materiálu spája v sebe krásu i účelnosť. „Veľké pláty jedľovej kôry sú pre svoje strieborné sfarbenie veľmi pôsobivé. Osobitne to vyniká v interiéri, ktorý navodzuje atmosféru jemného svetielkovania,“ spomenula. Súčasťou interiéru sú malý oltár, zvonička a dva rady drevených lavíc.       

Kaplnka Panny Márie ustavičnej pomoci patrí pod farnosť v Podkriváni v Detvianskom okrese. Stojí na malom strmom vŕšku neďaleko horárne v Hornej Bzovej blízko Hriňovej. V roku 1910 ju dal postaviť gróf Štefan Ziči, ktorý mal panstvo v neďalekom Divíne. Informačná tabuľa pod kaplnkou podotýka, že k budovaniu ho podnietila odľahlosť kraja, ktorá najmä v zime znemožňovala lazníkom a lesným robotníkom schádzať do dolín a zúčastňovať sa na náboženských obradoch. Interiér kaplnky má symbolicky vyjadrovať spätosť zeme – lesa s nebom.       

Podľa Sibylovej počas roka, no najmä v lete Kôrovú kaplnku navštevujú veriaci aj turisti. „Raz do roka sa v nej slúži svätá omša,“ zhrnula. Poznamenala tiež, že novodobá kópia Kôrovej kaplnky z Hornej Bzovej sa nachádza pri vstupe do Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu. OOCR pripomína, že v roku 2019 prešla kaplnka rekonštrukciou a na jej vonkajšej časti bola vymenená stará spráchnivená kôra za novú. Opravená je aj strecha, odtoky vody a postupne sa skrášľuje aj okolie. Ku kaplnke vedie asfaltová cesta z Dolnej Bzovej. Dostať sa k nej dá aj z Hriňovej-Košútky.            

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
02.12.2016
Hornonitrianske radnice nemajú financie na zvýšenie miezd v ďalších školách
Samosprávy nemajú dostatok financií na možné zvyšovanie miezd pedagogických pracovníkov v materských školách, základných umeleckých školách (ZUŠ) či centrách voľného času v zmysle nových požiadaviek školských odborov, o ktorých v súčasnosti rokuje s odborármi rezort školstva.
viac
15.06.2017
Slovensko má v udržateľnom turizme nevyužitý poklad
Slovensko zaznamenalo výrazný medzinárodný úspech. Prestížnu Cenu Michela Batissa 2017 za najlepší manažment biosférickej rezervácie UNESCO 2017 si prevzala riaditeľka Chránenej krajinnej oblasti – Biosférickej rezervácie Poľana Vladimíra Fabriciusová.
viac
14.12.2022
Okolie Vodopádu Bystrô na Poľane plánuje BBSK ďalej rozvíjať
Práce na obnove okolia národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane sú ukončené, v pláne je však toto miesto naďalej zatraktívňovať. Potvrdila to hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %