Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
09.02.2024 12:05

Komuniké z druhého rokovania Predsedníctva ZMOS


Rokovanie Predsedníctva ZMOS


Predsedníctvo ZMOS rokovalo v priestoroch Kancelárie ZMOS v Bratislave a venovalo sa niekoľkým dôležitým témam ako zmenám v predprimárnom vzdelávaní, problematike neverejných poskytovateľov sociálnych služieb, stavebnej legislatíve, medziobecnej spolupráci či energetike.


Predsedníctvo ZMOS prerokovalo 2. februára 2024 problematiku financovania predprimárneho vzdelávania a prijalo uznesenie, v ktorom schválilo zachovanie originálnej kompetencie miest a obcí vo vzťahu k zmene financovania predprimárneho vzdelávania. K neverejným poskytovateľom sociálnych služieb schválilo Predsedníctvo ZMOS uznesenie, v ktorom kategoricky odmieta zavedenie „paušálu“ do zákona o sociálnych služieb pre neverejných poskytovateľov.

Ďalšou témou, ktorú prerokovalo predsedníctvo bola stavebná legislatíva a centrá zdieľaných služieb. ZMOS bude pracovať na metodike, ktorá bude preklopená do výzvy. Koncepciu chce postaviť na správnych obvodoch a na základe medziobecnej spolupráce sa vytvárali spoločné úrady.

Predsedníctvo ZMOS sa zaoberalo aj problematikou zavedenia množstvového zberu komunálneho odpadu v individuálnej bytovej výstavbe (IBV) ako aj v komplexnej bytovej výstavbe (KBV) a návrhom na zjednotenie termínu zberu IBV a KBV. Členovia predsedníctva ďalej prerokovali aj otázku defibrilátorov a súvisiacu zákonnú povinnosť pre samosprávy do konca roka 2024. Navrhli zmeniť počet defibrilátorov a vyvolať rokovanie k zmene legislatívy.

Na programe Predsedníctva ZMOS boli aj aktuálne aktivity a iniciatívy združenia ako je príprava májového snemu ZMOS, podpisovanie memoránd s univerzitami, príprave dňa ZMOS v Žilinskom kraji, príprava stretnutia malých obcí do 500 obyvateľov v rámci komory obcí Rady ZMOS a problematike udržania prevádzky Obecných novín ako novín ZMOS.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2020
Komuniké z Predsedníctva ZMOS a Rady ZMOS
V poradí 6. zasadnutie Predsedníctva ZMOS sa uskutočnilo tesne pred rokovaním Rady ZMOS. Mnohé jeho závery boli následne prerokované na popoludňajšom rokovaní Rady ZMOS.
viac
15.12.2020
Vo štvrtok bude rokovať Predsedníctvo ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na štvrtok 17. decembra rokovanie Predsedníctva ZMOS. V súvislosti s epidemiologickou situáciou sa uskutoční formou on-line, avšak k mimoriadne aktuálnym témam. Napríklad k ekonomike, financiám, aj aktuálnej legislatíve.
viac
18.12.2020
Komuniké zo 7. rokovania Predsedníctva ZMOS
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger zvolal na včerajší deň (17. 12) v poradí 7. rokovanie Predsedníctva ZMOS. Kľúčovými témami boli ekonomika, eurofondy aj aktuálna legislatíva.
viac
01.07.2022
Komuniké z 18. zasadnutia Predsedníctva ZMOS
V utorok 28. júna, pred rokovaním Rady ZMOS sa uskutočnilo v poradí 18. zasadnutie Predsedníctva ZMOS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %