Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
07.07.2023 01:30

Kalváriu vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku


Snímka zdroj: (zahori.sk).


Kalvária v Stupave na Cintorínskej ulici bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku (NKP). O rozhodnutí Pamiatkového úradu (PÚ) SR informuje mesto Stupava na svojom webe.


"Do zoznamu NKP sa tak zaradil celý areál kalvárie aj s prislúchajúcimi objektmi vrátane kaplniek krížovej cesty, náhrobníka so sochou, ohradného múru a sadovníckej úpravy areálu. Ústredná kaplnka kalvárie, Kaplnka Krista Trpiteľa, bola už skôr zahrnutá medzi NKP," pripomenulo mesto, ktoré zverejnilo aj samotné rozhodnutie PÚ.

Z neho vyplýva, že stupavská kalvária je pozoruhodná svojou miestnou tradíciou, architektonickou i výtvarnou hodnotou. "Areál kalvárie v Stupave je ojedinelým a cenným konceptom spomedzi kalvárií na našom území," uvádza v rozhodnutí PÚ.

Historický areál kalvárie, jeho prislúchajúce objekty a všetky jeho časti sú vo vlastníctve Rímskokatolíckej cirkvi, farnosti Stupava.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2019
Synagógu v meste vyhlásia za národnú kultúrnu pamiatku
Benefičnú výstavu fotografií Zdenka Dzurjanina a Yuriho Dojča Sláva a smútok slovenských synagóg otvoria vernisážou v sobotu 23. novembra o 15.00 h. Uskutoční sa pri príležitosti vyhlásenia objektu bývalej synagógy za národnú kultúrnu pamiatku.
viac
09.07.2021
Ministerstvo kultúry vyhlásilo budovu v areáli bývalého závodu Merina za NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR rozhodlo o vyhlásení budovy v areáli bývalého závodu Merina za národnú kultúrnu pamiatku. Ide o budovu bývalej turbogenerátorovne z roku 1931. Informovala o tom Adriána Čahojová z referátu komunikácie a protokolu rezortu kultúry.
viac
14.01.2022
Viadukt Na vode v Dolnej Štubni vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku
Železničný viadukt Na vode v mestskej časti Turčianskych Teplíc Dolná Štubňa vyhlásil Pamiatkový úrad SR za národnú kultúrnu pamiatku (NKP).
viac
30.11.2022
Kalvária v H. Rovni je už na zozname NKP, mesto ju chce obnoviť
Kalváriu v Hornej Rovni nad Banskou Štiavnicou zapísali v týchto dňoch do zoznamu národných kultúrnych pamiatok (NKP). Aj keď územie, kde sa kalvária nachádza, patrí do katastra Štiavnických Baní, o zápis požiadalo mesto Banská Štiavnica, ktorého je kalvária majetkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %