Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
06.06.2022 01:30

IVO a SK8 predstavili publikáciu k 20. výročiu vzniku samosprávnych krajov


Snímka zdroj: (tasr).


Inštitút pre verejné otázky (IVO) a združenie samosprávnych krajov SK8 predstavili knižnú publikáciu k 20. výročiu vzniku samosprávnych krajov. Je retrospektívnym prierezom existencie samospráv, otvára tiež otázku budúcnosti či európskej perspektívy.


Autori a editori publikácie na pondelkovej tlačovej konferencii upozornili na výhody decentralizácie. Poukázali tiež na to, že pochopenie pre rolu samosprávy z hľadiska výkonu verejnej správy ako celku nie je dostatočné.

"Vďaka zavedeniu krajskej samosprávy sa vytváral tlak proti presadzovaniu niektorých praktík centrálnej moci na nižšiu," uviedol politológ a jeden z editorov Grigorij Mesežnikov. Zároveň zdôraznil, že publikácia vychádza v roku, keď sa konajú voľby do orgánov samosprávnych krajov a môže byť istým návodom pre volebné rozhodnutie, ak chce volič samosprávy niekam posunúť.

Publikácia 20 rokov samosprávnych krajov na Slovensku 2001 - 2021 sa skladá z deviatich autorských kapitol, zostavili ju editori Grigorij Mesežnikov a Viktor Maroši. Autori dúfajú, že publikácia posilní záujem odbornej i širšej verejnosti o súčasnú regionálnu úroveň územnej samosprávy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2021
ZMOS sumarizuje stopy Alexandra Dubčeka v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska chce zadokumentovať pamätníky, busty, pamätné tabule, kultúrne a spoločenské inštitúcie, školy, budovy, námestia aj ulice, ktoré v našich samosprávach nesú meno Alexandra Dubčeka. Súvisí to s prípravami jedinečnej publikácie k 100. výročiu jeho narodenia.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
13.05.2022
SK 8: Daňový bonus pripraví samosprávy o príjmy, koalíciu vyzvali na rokovanie
Združenie samosprávnych krajov SK 8 požiadalo v stredu (11. 5.) predsedu vlády SR Eduarda Hegera o rokovanie zamerané na vplyv pripravovaného zvýšenia daňového bonusu na deti na financovanie samospráv.
viac
29.06.2022
Kraje podporili program Slovensko, výhrady však majú k rozdeleniu alokácií
Samosprávne kraje podporili program Slovensko 2021 - 2027, majú však výhrady k procesu tvorby i samotnému obsahu dokumentu, prostredníctvom ktorého sa budú financovať projekty z fondov EÚ v novom programovom období.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %