Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
19.11.2022 02:55

Historické pivnice A. Sonntaga v Devíne sprístupnia verejnosti


Ilustračný výrez plagátu


Historické pivnice Aloisa Sonntaga v bratislavskom Devíne budú po viac ako štvrťstoročí opäť sprístupnené verejnosti. Stane sa tak počas sobotného podujatia spojeného s Koncertom pre radosť. Ide o historické pivnice, v ktorých sa pred 100 rokmi kvasilo Sonntagovo prvé ríbezľové víno.


"Sonntagove pivnice boli od roku 1996 zatvorené a neprístupné verejnosti. Vlastník, ktorý ich od družstva kúpil, do nich nikoho nevpustil, hoci pivnice ani priľahlý rodinný dom nevyužíval," konštatuje ich nový majiteľ.       

V pôvodnej historickej pivnici sa bude najnovšie vyrábať Devínsky ríbezlák, ktorý bude zároveň k dispozícii milovníkom vína i návštevníkom. V priestoroch pôvodného rodinného domu Sonntagovcov by malo vzniknúť Múzeum Devína. Vystavené by tam mali byť dokumenty, fotografie, historické mapy a plány, pohľadnice či artefakty, ktoré budú približovať históriu mestečka Theben – Devín – Deveny od najstarších čias po súčasnosť.       

"Dom aj pivnice sú zanedbané, dom sa rozpadá a aj aspoň minimálna sanácia bude vyžadovať veľa úsilia a prostriedkov," približuje majiteľ. Snahou je však prispieť k zachovaniu histórie a kultúrnych tradícií Devína a Slovenska.       

Rodine Sonntagovcov ukradli dom a pivnice po komunistickom puči v roku 1948 a Sonntagovcov vysťahovali do Rakúska a do Púchova. Neskôr v nich hospodárilo napríklad družstvo Devín, ktoré v nich vyrábalo hroznové a ríbezľové víno v pôvodných sudoch a betónových tankoch po Aloisovi Sonntagovi.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2016
Devín bude v sobotu ríbezľový
Na sobotňajšom podujatí sa bude prezentovať samotná ríbezľa ako aj rôzne výrobky z tohto ovocia.
viac
12.04.2018
Bratislavský región bude tento víkend pre všetkých
Deň modranských pivníc, výstava Club Show, Vyjadri sa bez rozprávania, poznávací výlet Do prírody i za históriou, Národný beh Devín, Medzinárodná výstava z lego kociek, či Záhrady v Abelande. Radosť z voľných dní si užijú deti i dospelí.
viac
02.09.2018
Pezinský zámok otvorí svoje brány na jar budúceho roka
Už na jar budúceho roka otvorí pre verejnosť brány zrekonštruovaný renesančný zámok v Pezinku. K mladému vinárstvu v zámockých pivniciach tak pribudne hotel s wellnessom, reštaurácia aj Medzinárodná umelecká galéria skla či Múzeum vinohradníctva a vinárstva.
viac
11.02.2019
Víkend v znamení vína
Vínne pivnice v Pezinku otvoria už tento víkend svoje brány priaznivcom a milovníkom výborného domáceho vína a to počas jedenásteho ročníka podujatia Pezinské vínne pivnice 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %