Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
14.02.2022 12:30

Handlová chce získať Európsku značku excelentnosti dobrej správy vecí verejných


Ilustračná snímka: (tasr).


K hodnoteniu samosprávy môžu prispieť obyvatelia a volení zástupcovia mesta vyplnením dotazníka. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


"Mesto sa zapojilo do programu European Label of Governance Excellence (ELoGE) Slovensko, ktorý riadi Centrum expertízy pre dobre spravovanú spoločnosť Rady Európy. O označenie pre vynikajúco spravované samosprávy podľa referenčných kritérií tohto európskeho programu sa bude v tomto ročníku uchádzať vrátane Handlovej 12 samospráv," uviedla Paulínyová.

Zmyslom projektu je podľa nej podporovať vzdelávanie a rozvoj kapacít samospráv. "Mestá a obce v programe ELoGE vyhodnocujú svoje fungovanie, identifikujú svoje silné stránky a priestor na zlepšenie v prospech občana. Akreditovaný partner projektu pre Slovensko je občianske združenie Dobrý úradník," priblížila.

Program má ambíciu podporovať dlhodobé vzdelávanie a rozvoj kapacít samospráv a obsahovo vychádza z 12 princípov dobrého demokratického vládnutia. Projekt sa začal v januári a vyvrcholí v júni. "Samosprávu budú hodnotiť obyvatelia mesta a volení zástupcovia mesta. Dotazník pre verejnosť uverejňujeme vo vydaní novín a v elektronickej podobe na stránke mesta. Veríme, že dostaneme spätnú väzbu od čo najväčšieho počtu Handlovčanov," povedala Vanda Matiašková z oddelenia komunikácie a marketingu mestského úradu.

Okrem dotazníkov musí samospráva predložiť ku každému z 12 princípov dôkazy, akým spôsobom konkrétny princíp napĺňa. Dotazníky aj dôkazy nakoniec vyhodnotí panel expertov programu ELoGE Slovensko. Obyvatelia a volení zástupcovia, ktorí obdržali v rámci projektu dotazníky do svojich e-mailových schránok, ich môžu vyplniť do konca februára.

"Do medzinárodného programu sa Handlová nezapojila iba preto, aby získala ocenenie, ale aby nám tiež program pomohol spoznať a uvedomiť si silné a slabé stránky samosprávy mesta Handlová. Vieme, že v službe pre verejnosť je vždy čo zlepšovať. Budeme môcť priniesť nové a efektívne riešenia problémov a moderné spôsoby poskytovania služieb," skonštatovala Paulínyová.

Veľkým plusom programu podľa nej je, že mesto nemusí experimentovať, ale môže sa učiť zo skúseností iných a aplikovať riešenia, ktoré sa osvedčili v iných samosprávach. "Pravidelne na týždennej báze samospráva komunikuje s odborníkmi z projektu a ostatnými zapojenými samosprávami cez online platformu,“ dodala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2020
Školy sa môžu zapojiť do projektu, ktorý organizuje inovačné workshopy
Školy sa môžu zapojiť do národného projektu inovujme.sk, ktorý organizuje rôzne inovačné workshopy. TASR o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Stanislav Jurikovič s tým, že do programu sa zapájajú startupy i podniky z regiónu.
viac
03.10.2020
Pilotný ročník projektu ELoGE otvorený
Dobrý úradník, akreditovaný partner Rady Európy, v rámci realizácie projektu Zabezpečenie dobrej správy vecí verejných zorganizoval v dňoch 10. a 11. septembra v Bratislave úvodné zasadnutia s členmi Platformy národných partnerov ako aj participujúcimi samosprávami.
viac
16.02.2022
Naše Mesto 2022 otvára prihlasovanie pre firmy aj neziskovky
Najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva na Slovensku – Naše Mesto spustilo prihlasovanie pre firmy a neziskovky.
viac
11.03.2022
Handlová spustila interaktívny projekt na podporu cestovného ruchu
Samospráva Handlovej spustila projekt na podporu cestovného ruchu v meste. Výzvou Zaži Handlovú chce podporiť spoznávanie handlovskej kultúry, histórie a prírody interaktívnym spôsobom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %