Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.08.2022 10:05

Financovanie ochrany prírody je dlhodobo neudržateľné


Ilustračná snímka


Financovanie ochrany prírody je dlhodobo neudržateľné. Dôvodom je, že do určitej miery je závislé od príjmov z fondov Európskej únie.


Najväčším vlastným zdrojom príjmu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR je vstupné do jaskýň. Vyplýva to z analýzy Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) Národné parky 21. storočia.

Čerpanie z fondov nie je podľa analytikov rovnomerné v čase. Napríklad v roku 2015 šlo na ochranu prírody viac ako 30 miliónov eur. V roku 2017 nedošlo k žiadnemu čerpaniu európskych fondov a preto šlo na ochranu necelých osem miliónov eur.

Pre najbližšie roky sa plánuje financovanie ochrany prírody z nového operačného programu alebo z Plánu obnovy a odolnosti SR. V posledných dvoch rokoch sa zvýšili a zastabilizovali zdroje zo štátneho rozpočtu.

Základom projektového financovania ochrany prírody bol Operačný program Kvalita životného prostredia. Jeho projekty sa zameriavajú najmä na európsku sústavu chránených území. Hlavným prijímateľom financií je štátna ochrana prírody. Alokovaná jej podľa analytikov bola polovica zdrojov v ochrane prírody.

Financie do ochrany prírody nesmerujú len inštitúciám pod envirorezortom, ale aj iným štátnym subjektom ako sú Lesy SR či Lesopoľnohospodársky majetok Ulič, neziskovým organizáciam či súkromným vlastníkom a obhospodarovateľom lesa a pôdy. Štátne podniky časť financií používajú na ochranu živočíchov alebo výkup. ,

Ochrane prírody sa venuje komponent z plánu obnovy, kde je alokovaných 159 miliónov eur. Z toho 77,5 milióna eur bude použitých na financovanie majetkového vysporiadania sa so súkromnými vlastníkmi pozemkov a 16 miliónov eur na projekty mäkkého turizmu pre Národný park Poloniny a Muránska planina. Osobitnou formou kompenzácií sú náhrady za škody spôsobené živočíchmi, ktoré napr. v roku 2019 dosiahli jeden milión eur.

 

 

Autor: Zdroj: Enviroportal, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2019
ZMOS skúma viaceré aspekty verejného osvetlenia v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska začína s ďalším prieskumom. Aktuálny sa sústredil na postoje primátorov a starostov k verejnému osvetleniu a bezpečnosti priechodov pre chodcov.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
09.12.2020
ZMOS adresovalo osem zásadných pripomienok rezortu životného prostredia
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu životného prostredia osem zásadných pripomienok, ktorými reagovalo na návrh vyhlášky, ktorá súvisí so zákonom o ochrane prírody a krajiny.
viac
24.08.2021
ZMOS žiada stiahnuť zákon o ochrane prírody a krajiny z rokovania parlamentu
Združenie miest a obcí Slovenska ZMOS odmieta návrh zákona o ochrane prírody a krajiny ako celok a navrhuje návrh zákona stiahnuť z rokovania NR SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %