Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.10.2022 01:30

Fiľakovo dokončuje prípravu 5 projektov zameraných na úsporu energií


Na snímke primátor Fiľakova Attila Agócs. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Fiľakovo chce spotrebu energií v budúcnosti znížiť aj rekonštrukciou verejných budov.


Aktuálne dokončuje projektové dokumentácie zamerané na zníženie energetickej náročnosti troch základných škôl (ZŠ), mestského kultúrneho strediska i mestského úradu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.

Na vypracovanie projektových dokumentácií vyčlenila samospráva 95 000 eur. Projekty sa týkajú rekonštrukcie ZŠ Štefana Koháriho II., ZŠ Lajosa Mocsáryho, ZŠ Farská lúka či kultúrneho strediska. Najkomplexnejší projekt pripravuje mesto na obnovu historickej budovy mestského úradu.

"Projekty na základné školy sú už hotové a v súčasnosti prebieha proces udelenia stavebného povolenia. Výkres na zateplenie kultúrneho strediska je hotový tiež a finalizujeme aj projekt na budovu mestského úradu," uviedol primátor Fiľakova Attila Agócs s tým, že s hotovými projektami sa bude môcť samospráva uchádzať o dotácie v najbližšom programovacom období.

Najväčším z pripravovaných projektov je rekonštrukcia historickej budovy mestského úradu z roku 1912, ktorá by mala byť rozdelená do niekoľkých etáp. Prvá fáza projektu počíta s výmenou okien, obnovou vykurovacieho systému s využitím obnoviteľných zdrojov energie, výmenou elektroinštalácie či rekonštrukciou strechy. Samospráva sa v rámci nej plánuje uchádzať o financie z plánu obnovy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Mesto pripravuje najväčšiu komplexnú modernizáciu verejného osvetlenia
Košice pripravujú výrazné zlepšenie sústavy mestského verejného osvetlenia. Navyše tak, že pri obrovskej investícii, nebude v nasledujúcich 15 rokoch mestský rozpočet zaťažený nad rámec doterajších nákladov na osvetlenie. 
viac
22.04.2020
Fiľakovo pristúpilo k úsporným opatreniam
Koronakríza výrazne ovplyvní mestský rozpočet. Samospráva počíta s výpadkom príjmov vo výške viac ako jeden milión eur. Pristúpila k ráznym opatreniam.
viac
02.02.2022
Zásluhou energetických projektov sa obec zdražovania energií neobáva
Zásluhou viacerých energetických projektov, ktoré na obecnom majetku v ostatných rokoch zrealizovali v obci Čertižné v okrese Medzilaborce, sa dosahu zdražovania energií na obecný rozpočet neobávajú.
viac
15.07.2022
Fiľakovo sa uchádza o takmer 1,5 milióna eur na rozvoj zanedbaných častí mesta
Mesto Fiľakovo v okrese Lučenec sa uchádza o dotácie v celkovej hodnote takmer 1,5 milióna eur, ktoré chce využiť na rozvoj najviac zanedbaných častí mesta. Tri projekty sú zamerané na budovanie nových ciest a chodníkov, kanalizácie i vodovodu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %