Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.09.2023 11:55

Farnosť vyzbierala za necelý rok vyše 32.000 eur na opravu organa


Kostol svätej Margity Antiochijskej v Šali


Farnosť v Šali vyzbierala na generálnu opravu takmer storočného organa vo farskom Kostole svätej Margity Antiochijskej 32.791 eur. Verejnú zbierku organizuje farnosť od novembra minulého roka, aktuálne vyzbieraná suma predstavuje zhruba 40 percent z celkových nákladov na opravu.


Tie sú vyčíslené na 80.000 eur, skonštatoval dekan Peter Nagy. Súčasný organ postavila firma Rieger v roku 1929. Je minimálne druhým alebo tretím v poradí od postavenia kostola. Predošlé nie sú zdokumentované. "Autor predošlého organa tiež nie je známy. Podľa niekoľkých použitých drevených píšťal z tohto organa sa však domnievame, že išlo o nástroj z dielne Pažických z Rajca. Táto dielňa však pre tento kostol žiaden nástroj nepostavila, takže je možná aj verzia s prenesením nástroja z inej lokality," povedal Nagy s tým, že organ postavený v roku 1929 bol úplnou novostavbou.         

Zatiaľ posledné opravy organa sa uskutočnili okolo roku 1968 a v roku 2017. Aktuálne je v zlom technickom stave. Nefungujú niektoré registre a poškodené sú aj niektoré píšťaly. Zároveň je vysoko znečistený, značne rozintonovaný a rozladený. Podľa slov dekana je nástroj síce v hrateľnom stave, avšak vo veľmi obmedzenej miere.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2018
V Kopčanoch si pútnici pripomínajú svätú Margitu Antiochijskú
Kostol sv. Margity Antiochijskej v obci Kopčany v okrese Skalica sa napriek svojmu úctyhodnému veku dostal do záujmu verejnosti výraznejšie až v tomto tisícročí. V roku 2004 boli v jeho okolí objavené veľkomoravské hroby, ktoré dokázali, že pôvod kostola siaha až do doby Veľkomoravskej ríše.
viac
04.04.2020
Veža kostola v Horných Opatovciach má novú strechu
Vežu Kostola sv. Vavrinca v Horných Opatovciach (okres Žiar nad Hronom) zahaľovalo v uplynulých týždňoch lešenie. Dôvodom boli práce na oprave jej strechy.
viac
30.05.2020
Pezinský organ sa bude uchádzať o zápis medzi národné pamiatky
Vzácny organ v pezinskom farskom kostole sa bude uchádzať o zápis medzi národné kultúrne pamiatky. Potrebné je však dokončiť jeho reštaurovanie, s ktorým sa začalo už v roku 2004, spoločne s rekonštrukciou kostola.
viac
28.12.2023
Takmer storočný organ v Kostole sv. Margity Antiochijskej potrebuje opravu
Takmer storočný organ v Kostole sv. Margity Antiochijskej v Šali potrebuje generálnu opravu. Farnosť preto hľadá financie potrebné na jeho rekonštrukciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %