Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
19.07.2022 11:40

Extrémne pôdne sucho zasahuje viac ako polovicu územia Slovenska


Ilustračná snímka.


Na Slovensku momentálne prevládajú extrémne suché podmienky, situácia sa v porovnaní s minulým týždňom zhoršila. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v súvislosti s klimatickým zhodnotením minulého týždňa.


"Letné mesiace patria v ročnom režime atmosférických zrážok u nás k tým mesiacom, keď sa zaznamenávajú najvyššie úhrny zrážok. V aktuálnom roku však tento vzostup zrážok nenastal," uviedol ústav. Ako vysvetlil, v priebehu letných mesiacov sa deficit zrážok rýchlo zväčšuje, pričom obdobie s nedostatkom zrážok trvá už od minuloročného septembra. Podľa meteorológov je to mimoriadne dlhé trvanie.

Extrémne pôdne sucho zasahuje približne 55 percent územia Slovenska a sucho rôznej intenzity sa vyskytuje na 98 percentách územia. "Relatívne nasýtenie je pod hranicou 10 percent na veľkej časti južného Slovenska, pričom táto plocha predstavuje takmer polovicu nášho územia," vyhlásil SHMÚ.

Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Banskej Bystrici, kde dosahuje mínus 175 milimetrov. "Deficit vlahy pozorujeme na celom území, okrem najvyšších vysokohorských polôh, kde sú normálne pôdne vlahové podmienky," priblížili meteorológovia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.08.2017
Envirorezort pripravuje Akčný plán boja proti suchu
Samosprávy majú možnosť zapájať sa do aktivít smerujúcich k uplatňovaniu zelených opatrení za účelom zadržiavania vody v krajine.
viac
10.10.2017
Desiatky miliónov eur pôjdu na opatrenia proti suchu na Slovensku
Návrh opatrení na zmiernenie následkov sucha v podobe akčného plánu s názvom H2odnota v krajine pripravilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Súhrn najdôležitejších bodov predstavil dnes na tlačovej konferencii minister životného prostredia László Sólymos.
viac
04.04.2018
Vláda schválila materiál H2ODNOTA JE VODA
Akčný plán na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody je historicky prvým prierezovým dokumentom v uvedenej problematike.
viac
14.07.2022
Výrazné až extrémne pôdne sucho je na viac ako polovici Slovenska
Najhoršie meteorologické sucho je na hornom a dolnom Zemplíne. Zrážkový deficit je tam viac ako mínus 100 milimetrov (mm). Uviedla to Lívia Labudová zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %