Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
16.11.2022 09:30

Envirorezort chce zvýšiť odškodné za ujmu spôsobenú chráneným živočíchom


Ilustračná snímka.


Náhrada nemajetkovej ujmy a škody na živote spôsobenej chráneným živočíchom by sa po novom mala trvale zvýšiť. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) v tejto súvislosti pripravuje legislatívnu zmenu. Uviedli to z oddelenia komunikácie MŽP.


Vlaňajší smrteľný útok medveďa na človeka v Liptovskej Lúžnej podľa envirorezortu poukázal na to, že je potrebné zvýšiť odškodné, ktoré sa od roku 2014 nemenilo.

"Legislatívna zmena je súčasťou pripravovanej novely zákona o ochrane prírody, ktorá bude predložená ešte v tomto roku," konkretizovali z oddelenia komunikácie.

MŽP zároveň vyjadrilo ľútosť nad minuloročným úmrtím 57-ročného muža z Liptova a dosahom udalosti na jeho rodinu. Dodalo, že robí potrebné kroky smerujúce k vyplateniu nemajetkovej ujmy pozostalým. "Nemajetkovú ujmu vo výške 60.000 eur si v žalobe uplatnili žalobkyne a súd im ju v tejto výške priznal. MŽP sa neodvolalo voči rozhodnutiu ružomberského okresného súdu kvôli výške odškodnenia, ale voči určeniu štátnej inštitúcie zodpovednej za vyplatenie nemajetkovej ujmy. Odvolací súd potvrdil rozhodnutie okresného súdu," podotkol envirorezort s tým, že toto rozhodnutie rešpektuje.

Minuloročná a zároveň prvá tragická udalosť úmrtia človeka spôsobená útokom medveďa je prvou svojho druhu na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2019
MŽP SR: Povolené odstrely medveďov v minulosti situáciu zásadne nezmenili
Ministerstvo životného prostredia za posledné roky prispelo vo Vysokých Tatrách na vybudovanie kontajnerových stojísk celkovou sumou 1,4 milióna eur. Tvrdí to MŽP v reakcii na pondelkovú tlačovú konferenciu zástupcov samosprávy vo Vysokých Tatrách.
viac
26.05.2021
Lesy SR nesúhlasia s presunom správy lesov v chránených územiach pod MŽP
Štátny podnik Lesy SR nesúhlasí s presunom správy lesov v národných parkoch pod envirorezort. Stotožňuje sa tak so stanoviskom ministerstva pôdohospodárstva. Informovala o tom hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.
viac
11.06.2021
MŽP je pripravené diskutovať o zákonoch na záchranu Demänovskej doliny
Envirorezort je pripravený diskutovať so zástupcami petície za záchranu Demänovskej doliny o návrhoch zákonov, ktoré spadajú pod jeho gesciu. O výsledkoch diskusie bude potom informovať poslancov parlamentu. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %