Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
09.06.2023 03:20

Enviroprehrešky môžeme už tri roky nahlasovať na Zelenú linku


Ilustračná snímka.


Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR funguje už tri roky. Na Svetový deň životného prostredia (5. júna) oslávila svoje narodeniny.


Ľudia jej za toto obdobie adresovali 6300 podnetov. Z toho bolo 3029 podnetov a 3088 žiadostí o informácie. Ako informovala Zelená linka na sociálnej sieti, ukončených bolo približne 70 percent z nich.

Na Zelenú linku ľudia hlásia rôzne ohrozenia životného prostredia či prehrešky voči nemu. Záujem o pomoc zo strany Zelenej linky podľa envirorezortu stúpa a medzi najčastejšie podnety patria podozrenia z nezákonne uloženého odpadu, nezákonného výrubu drevín, znečisťovania ovzdušia, zanedbanej starostlivosti o domáce zvieratá a nelegálneho vypúšťania obsahu žúmp do životného prostredia. Minulý rok napríklad pracovníci linky radili záujemcom, ako postupovať pri žiadostiach o nenávratné finančné príspevky v rámci programu Obnov dom. “Od založenia sme prešli dlhú cestu a Zelená linka sa stala dôveryhodným a dostupným kanálom pre občanov, prostredníctvom ktorého môžu nahlásiť podozrenia z environmentálnej trestnej činnosti a poškodzovania životného prostredia,” uviedli environmentalisti.

Vyššia efektivita ochrany životného prostredia

Ministerstvo životného prostredia poukázalo na to, že s príchodom Zelenej linky došlo k viacerým zmenám a vyššej efektivite ochrany životného prostredia. “Nová koncepcia rozdelila agendu starostlivosti o životné prostredie podľa jej špecifických oblastí, čím došlo k vytvoreniu piatich odborných tímov, a to voda - pôda, odpadové hospodárstvo, ovzdušie, príroda a zvierací ombudsman. Tímy si tak vytvorili priestor na hlbšiu analýzu podaní a pomoc občanom s konkrétnymi problémami," uviedlo ministerstvo.

Odhaľovanie environmentálnych priestupkov

Prostredníctvom Zelenej linky môžu ľudia nahlásiť podozrenia z environmentálnej trestnej činnosti a poškodzovania životného prostredia. Linka prepája jednotlivé orgány, komunikuje s občanmi, neziskovými organizáciami, odborníkmi a akademickou obcou. “Spoločne sme prispeli k odhaľovaniu mnohých prípadov, ktoré by inak zostali nepovšimnuté. Podnety ľudí sa stali základom pre vyšetrovanie environmentálnych priestupkov a trestných činov z porušovania či ohrozovania ochrany životného prostredia,” dodávajú environmentalisti s tým, že odvaha a odhodlanie ľudí im veľmi pomáha. Zelená linka funguje každý pracovný deň od 8:00 do 18:00.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
04.10.2017
Aktivisti napadli na súde verdikt MŽP SR v kauze križovatky Triblavina
Občianske združenie (OZ) Triblavina napadlo na Krajskom súde v Bratislave rozhodnutie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré potvrdilo, že nie je potrebné posudzovať vplyv zmeny križovatky Triblavina na životné prostredie.
viac
15.12.2017
MŽP zverejnilo prvú verziu envirostratégie SR do roku 2030
Ministerstvo životného prostredia SR zverejnilo prvý návrh Stratégie environmentálnej politiky SR do roku 2030 – Envirostratégia 2030.
viac
15.07.2021
Zelené verejné obstarávanie na Slovensku sa polepšilo
Ministerstvo životného prostredia včera informovalo vládu o úrovni implementácie Národného akčného plánu pre zelené verejné obstarávanie za rok 2020, ktorého cieľom bolo dosiahnuť aby orgány štátnej správy zabezpečovali zeleným verejným obstarávaním 50 % zákaziek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %