Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
12.06.2023 02:25

Dvojica prievidzských škôlok bude čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov


Ilustračná snímka: (tasr).


Materské školy (MŠ) na Ulici J. Matušku a Nábreží sv. Cyrila budú čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov. Využijú na to fotovoltické panely.


Oba projekty v celkovej hodnote takmer 52 900 eur samospráva financuje zo zdrojov Európskej únie. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

"Mesto počíta s osadením monokryštalických fotovoltických panelov na výrobu elektriny bez batériového úložiska pre obe materské škôlky s výkonom desať kilowatt-peakov pre každú škôlku," spresnila Krajčiová.

Objekty pre projekt podľa nej vybrala radnica na základe analýzy okolia, úlohu zohrali vonkajšie vplyvy, realizácia rekonštrukcie strechy a analýzy dosiahnuteľnej úspory, teda zníženia prevádzkových nákladov. Prioritou bolo dosiahnutie efektívnej, ekologickej výroby elektrickej energie z lokálneho obnoviteľného zdroja energie, kde je predpoklad zníženia prevádzkových nákladov na elektrickú energiu a postupná nezávislosť od centrálnej siete, skonštatovala Krajčiová.

"Samospráva považuje za úspech, že sa jej podarilo pripraviť kvalitné projekty, ktoré získali financovanie z operačného programu Kvalita životného prostredia," zhodnotil vedúci referátu pre projekty a investície mesta Ivan Benca.

Radnica by podľa neho s využívaním fotovoltických panelov postupne pokračovala aj pri ďalších objektoch. "Záležať však bude na tom, aké výzvy budú vyhlásené a či budeme schopní pripraviť všetky potrebné podklady v termínoch," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2020
(2.) ZMOS adresoval rezortu školstva zásadné pripomienky k aktuálnej NZ
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo ministerstvu školstva zásadné pripomienky k novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Kľúčové sa týkajú povinných materských škôl a rozhodovania o sieti škôl.
viac
30.10.2020
Do kampane Do školy na bicykli sa zapojilo 238 škôl z celého Slovenska
V poradí šiesty ročník kampane Do školy na bicykli priniesol aj napriek pandemickej situácii rekordnú účasť škôl. Do kampane sa zapojilo 238 materských, základných či stredných škôl z celého Slovenska.
viac
04.12.2020
Ešte v lete zamrzli výzvy pre materské školy
Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené tým, že už v lete mala byť zverejnená výzva na budovanie a rozširovanie kapacít materských škôl. Napriek novej úlohe v podobe zavedenia povinnej predškolskej dochádzky päťročných detí v materských školách zostávajú samosprávy bez finančnej pomoci.
viac
19.01.2021
Ministerstvo školstva podporí stovky materských škôl cez nový projekt
Didaktické hračky, hry či detské knihy. Na všetky tieto pomôcky môže takmer tisíc materských škôl po prvýkrát získať príspevok. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR totiž vyhlásilo nový projekt „Múdre hranie.“
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %