Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
16.10.2020 02:20

Dubnické múzeum získalo grant na debarierizáciu


Dubnické múzeum.


Spolu 11-tisíc eur využije Dubnické múzeum na sprístupnenie expozičných priestorov osobám so sluchovým a zrakovým obmedzením. Financie získalo prostredníctvom grantu z Ministerstva kultúry SR na podporu projektu s názvom Univerzálne prvky ako nástroj sprístupňovania expozícií Dubnického múzea.


V rámci sprístupňovania expozícií osobám so zrakovým a sluchovým hendikepom chce Dubnické múzeum vytvoriť reliéfne obrazy v expozíciách doplnené o audiokomentár pre nevidomých. Nepočujúcim by mal s expozíciami pomôcť virtuálny sprievodca dostupný cez technológiu NFC čipov, ktoré zabezpečujú bezdrôtovú komunikáciu medzi elektronickými zariadeniami. „Naším ďalším cieľom je navrhnúť a vyrobiť rotačný prvok obsahujúci reliéfne vyobrazenie kaštieľa a pôdorysy podlaží s informáciami o expozíciách, ktoré by poskytovali návštevníkom informácie hneď pri vstupe do objektu,“ priblížila zámer projektu riaditeľka Dubnického múzea Monika Schwandtnerová s tým, že expozície budú doplnené aj o reliéfne obrazy vybraných predmetov.

„Projekt sa opiera o skúsenosti garantov a spoluprác s Katedrou špeciálnej pedagogiky Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave ako aj centrom CEDA Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktoré sa zameriava na bezbariérové navrhovanie,“ vysvetlila Monika Schwandtnerová a dodala, „okrem odporúčaní medzinárodných dohovorov o sprístupňovaní kultúry nás inšpirovala aj skutočnosť, že práve v priestoroch Dubnického kaštieľa sídlil v období socializmu ústav pre osoby s poškodením sluchu.“ Aj to bol jeden z impulzov, ktorý podnietil vedenie múzea, aby pri tvorbe expozície venovanej výšivkárskemu spolku Izabella vytvorilo krátkeho sprievodcu po expozícii v Braillovom písme, ktorý bol doplnený o reliéfne obrazy a vzory na haptické čítanie exponátov.

Projekt zameraný na zabezpečenie nevyhnutnej, bezpečnej a jednoduchej orientácie pre všetkých návštevníkov so zohľadnením ich pohybových schopností a iných obmedzení by mal byť realizovaný do konca roka 2020.

Autor: (Mária BADAČOVÁ, msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2020
Na 8 projektov použije dubnická samospráva 960 000 eur z rezervného fondu
Na osem investičných akcií v Dubnici nad Váhom pôjde v tomto roku z rezervného fondu mesta 960 000 eur. Zmenou rozpočtu o tom rozhodli na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dubnickí poslanci.
viac
20.07.2020
Na kultúru a záujmovú umeleckú činnosť rozdelí radnica 73 000 eur
V tomto roku podporí trenčianska radnica prostredníctvom grantového programu v oblasti kultúry a záujmovej umeleckej činnosti 49 projektov sumou vyše 52 000 eur. Ďalších 21 300 eur sa rozdelí medzi 20 žiadateľov na záujmovú umeleckú činnosť.
viac
19.01.2021
Mesto ušetrilo minulý rok na verejnom obstarávaní 850 000 eur
Dubnická radnica ušetrila v minulom roku na verejnom obstarávaní viac ako 850 000 eur. Informovala o tom vedúca oddelenia strategického rozvoja a verejného obstarávania Eva Granátová.
viac
27.08.2022
Zariadenie pre seniorov Dubina oslávilo 35. výročie svojho vzniku
V stredu 24. augusta zamestnanci a obyvatelia Zariadenia pre seniorov Dubina v Dubnici nad Váhom spoločne s vedením mesta oslávili 35. výročie jeho vzniku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %