Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
18.07.2022 09:30

Do výzvy, ktorá má pomôcť zlepšiť situáciu s medveďmi, sa zapojilo 87 obcí


Ilustračná snímka: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR rozposlalo 360 obciam dotazník k situácii s medveďmi. Vyplnený dotazník späť poslalo 87 obcí.


Následne budú môcť na opatrenia, ktoré majú pomôcť zlepšiť situáciu s medveďmi, čerpať peniaze. Uviedlo to tlačové oddelenie MŽP.

Dotazníky rozposlalo ministerstvo obciam, ktoré majú podľa zákona o odpadoch povinnosť zabezpečiť odpad pred medveďom hnedým. V týchto dotazníkoch informovali obce envirorezort o aktuálnej situácii s výskytom medveďa v ich okolí a o potrebách, ktoré pre zviera pociťujú. Termín na prihlásenie sa do výzvy uplynul 30. júna. "Keďže pre MŽP SR predstavuje bezpečnosť ľudí prioritu, ministerstvo akceptovalo aj dotazníky obcí, ktoré boli doručené po tomto termíne," skonštatovalo tlačové oddelenie.

Po vyhodnotení dotazníkov pripraví MŽP pre tieto obce výzvy, z ktorých budú môcť čerpať financie. Použiť by ich mohli napríklad na rekonštrukciu verejného osvetlenia, umiestnenie elektrických ohradníkov, zabezpečenie kontajnerov pred prístupom medveďa k odpadu, nákup sprejov proti tomuto zvieraťu či vzdelávacie aktivity v prevencii pred stretom obyvateľov s medveďom.

Envirorezort zatiaľ neplánuje rozširovať dosah tejto výzvy na ďalšie regióny. Pripomína, že na celom Slovensku pôsobí Zásahový tím pre medveďa hnedého a v prípade potreby je pripravený poskytnúť ľuďom informácie, rady aj pomoc.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2017
Výzvu ministra L. Sólymosa Deň pre Dunaj prijalo 35 samospráv
Výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa spojiť sa pre Dunaj, vyčistiť jeho brehy, ale aj okolie obcí a miest v jeho blízkosti, prijalo 35 samospráv. Deň pre Dunaj, v rámci ktorého bude čistenie okolia veľtoku prebiehať, sa uskutoční v sobotu 24. júna.
viac
29.06.2017
Dobrovoľníci vyzbierali tonu odpadu z brehov Dunaja
Na výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa zareagovalo niekoľko stoviek dobrovoľníkov, ktorí sa zapojili do čistenia brehov Dunaja. Spoločnými silami sa im podarilo vyzbierať takmer tonu odpadu.
viac
12.12.2017
MŽP vyhlásilo výzvu zameranú na triedený zber
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vyhlásilo výzvu pre najmenej rozvinuté okresy so zameraním na triedený zber. K dispozícii je pre nich 25 miliónov eur.
viac
26.07.2021
Výzva na finančnú pomoc: Klíma nás spája
Aj toto leto sme konfrontovaní s tým, ako veľmi nás doháňa klimatická kríza. Obrovské horúčavy, potom strašné dažde, záplavy s tragickými dôsledkami... Niekedy stačí na zmiernenie dopadov klimatickej zmeny málo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %