Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
07.12.2023 07:50

Cyklostojany pre žiakov i zamestnacov školy


Cyklostojany


Mnoho žiakov i zamestnancov našej základnej školy využíva pri dochádzaní do práce a vzdelanie ako dopravný prostriedok bicykel. Obec Beluša sa snaží umocniť túto ekologickú voľbu okrem osvetových aktivít aj zvyšovaním technických a bezpečnostných štandardov v cyklodoprave.


V uplynulom roku sme využili možnosť uchádzať sa o dotáciu na prístrešky a cyklostojany pre Základnú školu v Beluši v hodnote 30.000 eur z dotácie Ministerstva dopravy Slovenskej republiky určenej pre zlepšenie cyklistickej infraštruktúry v areáloch škôl. Celková investícia predstavovala 37.561,07 eur so spoluúčasťou obce v hodnote 7.561,07 eur. V škole pracuje 76 zamestnancov a navštevuje ju takmer 600 žiakov, čo spôsobuje výraznú dopravnú záťaž v ranných a popoludňajších hodinách.

Uprednostnenie nemotorovej dopravy pred jazdou autom znižuje znečistenie ovzdušia a pozitívne vplýva na zdravie a duševný stav jednotlivcov. V prvom rade však treba zabezpečiť prehľadnú a bezpečnú jazdu a dopravnú situáciu v obci. Po druhé potrebujú cyklisti svoje bicykle bezpečne uzamknúť v blízkosti školy.

Vedľa Základnej školy v Beluši boli nad štyrmi stojanmi osadené dva samostatné prístrešky. Okrem nich môžu záujemci využívať ďalších osem samostatných cyklostojanov. Cyklostojany obsahujú konzoly s možnosťou parkovania z oboch strán. Konštrukcia a použité materiály zaručujú vysokú odolnosť voči vandalizmu a vplyvom počasia. Prístrešky naviac chránia časť bicyklov pred dažďom. Celková novovybudovaná kapacita je 120 miest.

„Cyklodoprava tvorí súčasť obecnej kultúry a veľa cyklistov sa stará o svoje bicykle s obdivuhodnou vášňou, preto nás teší, že ich môžu pri škole žiaci a zamestnanci parkovať bez starostí a strachu z mechanického opotrebovania. Moderné stojany umožňujú ochranu pred škrabancami dodržiavaním bezpečnej vzdialenosti a dostatočným priestorom pre manipuláciu a parkovanie,“ hovorí prednosta obce Patrik Štrbák

Tému cyklodopravy uzatvára starosta obce Ján Prekop: „Nastupujúca generácia bude musieť pristupovať k starostlivosti o životné prostredie oveľa zodpovednejšie ako ich rodičia. Na jar nás čaká otváranie cyklomosta, vďaka ktorému sa odľahčí doprava na Lednické Rovne, aby vybudovaná cyklotrasa prepojila celý kraj. Naša obec sa snaží týmto zmenám vychádzať administratívne aj technicky v ústrety.

Autor: (ts-OcÚ Beluša)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.03.2019
Skutok pre mokraď
Slovenská agentúra životného prostredia vyhlasuje záverečnú sprievodnú súťaž školského programu Na túru s NATUROU – Skutok pre mokraď. Zapojiť sa do nej môžu žiaci základných a stredných škôl, ktorí sú spolu so svojimi učiteľmi zaregistrovaní v školskom programe.
viac
21.02.2020
Olympijský odznak všestrannosti vstupuje do ďalšej fázy
Prvých 40 žiakov slovenských základných škôl vo veku 11 a 12 rokov sa môže pochváliť vlastníctvom zlatého olympijského odznaku všestrannosti, ktorý získali v pilotnom testovaní v závere minulého roka.
viac
06.07.2021
Mesto Liptovský Hrádok získalo na rekonštrukciu školy 24 791 eur
Sumu 24 791 eur získalo mesto Liptovský Hrádok pre Základnú školu s materskou školou J. D. Matejovie v rámci výzvy „Modernejšia škola".
viac
22.01.2024
Základná škola získala dotáciu z Envirofondu
Základná škola získala dotáciu v hodnote 8-tis. eur zo Zeleného vzdelávacieho fondu. Jej projekt s názvom Kvitnúca škola sa snaží zmenšovať dopady zmeny klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %