Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
05.11.2022 04:50

Bojnický zámok sprístupnil nový prehliadkový okruh, vrátili sa i lektori


Snímka zdroj: bojnicecastle.sk


Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice sprístupnilo na začiatku novembra nový, tzv. zimný okruh po Bojnickom zámku. Ten nahradí dva doterajšie, ktoré opäť zaradí do ponuky budúci rok. Novinkou je i návrat lektorov.


"Od 1. novembra prechádza múzeum väčšími zmenami, súčasný Huňadyho a Pálfiho okruh nahradil tzv. zimný okruh. Ďalšou novinkou je, že prehliadky sú opäť sprevádzané. Návštevníci si tak priestory zimného okruhu budú môcť opäť pozrieť so sprievodcom, ktorý im porozpráva o histórii, ale doplní i určité zaujímavosti," uviedla PR manažérka múzea Petra Gordíková.       

Súčasťou zimného okruhu podľa nej budú tie najzaujímavejšie a zároveň najžiadanejšie priestory Bojnického zámku. "Chýbať nebude Grófsky byt, ľudia si tu budú môcť pozrieť napríklad Zlatú sálu, ale navštívia aj kaplnku, kde je umiestnený originál Bojnického oltára. Súčasťou budú aj tri poschodia stredného hradu, návštevníci si pozrú Huňadyho sálu s barokovým lustrom, zaujímavosťami sú i hrobka rodiny Pálfiovcov alebo prírodná travertínová jaskyňa pod zámkom," priblížila.       

Prehliadka zimného okruhu trvá viac ako hodinu, keďže ide o skupinový okruh, jej čas sa bude odvíjať od tempa návštevníkov, ich veku či otázok na lektora.       

Ponuka múzea v podobe zimného okruhu potrvá do konca marca budúceho roka, v apríli sa opäť rozšíri. "Zaviedli sme ho z viacerých dôvodov. Jedným z nich je aj to, že v rámci Huňadyho okruhu boli niektoré priestory, ktoré nie je bezpečné navštevovať v zimnom období, vyradili sa napríklad terasy. Zároveň sa SNM - Múzeum Bojnice snaží šetriť elektrickú energiu, týmto spôsobom bude osvetlená počas dňa len časť zámku," ozrejmila Gordíková.       

So zimným okruhom podľa nej prichádzajú aj zmeny otváracích hodín múzea. "Verejnosti bude prístupné od stredy do nedele. Budeme otvorení vždy od 10.00 h do 15.00 h s posledným vstupom o 15.00 h," dodala.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2018
Zámok bude počas novembra a decembra otvorený dlhšie
Bojnický zámok bude pre návštevníkov otvorený o hodinu dlhšie. Slovenské národné múzeum (SNM)- Múzeum Bojnice tak sprístupní svoje priestory návštevníkom už od 9.00 h, zmena sa týka novembra a decembra tohto roka, informovala jeho kultúrno-propagačná manažérka Petra Gordíková.
viac
26.03.2019
Bojnický zámok v sobotu na hodinu zhasne, múzeum sa zapojí do Hodiny Zeme
Bojnický zámok sa v sobotu 30. marca na hodinu ponorí do tmy. Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice sa vypnutím vonkajšieho osvetlenia zámku v čase od 20.30 do 21.30 zapojí do celosvetovej kampane Hodina Zeme.
viac
22.11.2019
Tohtoročné Vianoce na Bojnickom zámku ponúknu i zvyky na svätú Barboru a Luciu
Priestory Bojnického zámku sa začiatkom decembra opäť zaplnia vôňou ihličia vianočných stromčekov. Stane sa tak v rámci príprav podujatia Vianoce na zámku, ktoré tento rok priblíži aj zvyky počas adventu.
viac
23.04.2022
Petíciou v Bojniciach ľudia žiadajú dočasnú stavebnú uzáveru v okolí zámku
Časť obyvateľov Bojníc vrátane viacerých mestských poslancov žiada vyhlásenie dočasnej uzávery v okolí Bojnického zámku. Taktiež aj zrušenie územného rozhodnutia na výstavbu apartmánových domov v jeho blízkosti. Obávajú sa narušenia pohľadu na pamiatku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %