Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
09.06.2023 08:25

Bardejovská nemocnica prejde rekonštrukciou z Plánu obnovy a odolnosti SR


Bardejovská nemocnica.


Prístavbu, rekonštrukciu viacerých oddelení a vytvorenie ambulancie bude realizovať Nemocnica s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove z financií v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR. Koncom mája podpísala zmluvu s rezortom zdravotníctva.


Poskytnutá suma predstavuje 11,5 milióna eur s DPH a vyvolaná investícia zo strany nemocnice bude na úrovni približne milión eur.

Výsledkom projektu bude prístavba k hlavnému monobloku, rekonštrukcia gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, oddelenia všeobecnej a úrazovej chirurgie s pracoviskom jednodňovej zdravotnej starostlivosti, interného a geriatrického oddelenia a vytvorenie infektologickej ambulancie.

"Do konca marca 2024 musíme dokončiť výber dodávateľa a celá stavba s funkčnosťou musí byť dokončená do konca júna 2026. Pokiaľ bude proces verejného obstarávania dokončený do 1. kvartálu 2024, tak si myslíme a je to aj po konzultácii s projektantmi, stavbármi a podobne, že projekt sa podarí a do konca júna 2026 sa to stihne," uviedol po štvrtkovej tlačovej konferencii riaditeľ nemocnice Marián Petko a doplnil, že ak by termín nestihli, museli by peniaze vrátiť.

Jedným z benefitov pre pacientov budú jedno- a dvojlôžkové izby so samostatným sociálnym zariadením. Ďalším benefitom bude podľa riaditeľa vyšší počet operácií, čo znamená, že pacienti sa na ňu dostanú skôr.

"Teraz robíme artroskopie a v roku 2026 je predpoklad, a tak to aj má byť, že budeme robiť aj totálne endoprotézy. Ďalej v ľahších operačných výkonoch, týka sa to chirurgie, traumatológie, ortopédie nebude musieť pacient ležať v nemocnici, ale príde na jednodňovku," doplnil Petko.

Bardejovská nemocnica je zaradená do druhej úrovne a má spádovú oblasť 105 000 obyvateľov. Podľa riaditeľa už spĺňajú všetky kritériá, musia rozvinúť ortopédiu. Nedostatok lekárov v jednotlivých odboroch riešia systémovo dlhodobo a situácia v nemocnici je aktuálne stabilizovaná.

"Chceme prijať pre ortopédiu minimálne dvoch lekárov. Výhľadovo vychádzajúc z európskej skúsenosti sa ukazuje, že väčším problémom začínajú byť sestry. Zaoberáme sa aj touto oblasťou," vysvetlil Petko s tým, že aktuálne má nemocnica 800 zamestnancov.

"Celková investícia by mala dosiahnuť zhruba 13 miliónov eur. Čo sa týka vyvolaných investícií, sú to počítače, počítačová technika, drobný hmotný majetok a nábytky," povedal ekonomický námestník nemocnice Marián Petko mladší s tým, že rátajú i s rastom cien a priebežne to v rámci finančnej komisie vyhodnocujú. Rovnako sledujú i infláciu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2021
Plán obnovy a odolnosti SR je príležitosť na štrukturálne zmeny
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Plán obnovy a odolnosti SR ako významný nástroj k reštartu krajiny. Po tom, čo predstavilo návrhy riešení a absolvovalo viacero rokovaní, v pondelok (22. 3.) ich uplatnilo v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
03.12.2021
ZMOS uplatnil zásadné pripomienky k systému implementácie plánu obnovy
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo zásadné pripomienky k návrhu systému implementácie Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktoré adresovalo Úradu vlády SR.
viac
06.03.2023
Nemocnica Poprad prejde rozsiahlou rekonštrukciou za viac ako 42,2 milióna eur
Nemocnica Poprad splnila podmienky podpory a získa na komplexnú obnovu a prestavbu z plánu obnovy viac ako 42,2 milióna eur.
viac
15.06.2023
Nemocnicu postavia v areáli Rooseveltovej, začať chcú v roku 2024
Prvé stavebné práce na novej nemocnici v priestoroch súčasného areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici by sa mali začať koncom roka 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %